fbpx

Ondernemen is geen ‘werk’, er is namelijk geen off-knop

Reyndert Coppelmans (25) studeerde International Business met een specialisatie in Entrepreneurhip in Maastricht. Al tijdens zijn master waagde hij de stap naar het ondernemerschap. Ondertussen is hij expert op het gebied van video recruitment en bestaat zijn bedrijf CVIVE alweer meer dan een jaar.

Visie op ondernemerschap

Als ondernemer ben je vrij. Vergeet flexibel werken en meer-dan-9-tot-5-banen bij multinationals. Als ondernemer draag je de verantwoordelijkheid voor een hoop zaken. Omzet is het allerbelangrijkst, maar ook jouw eigen persoonlijke ontwikkeling moet je in het oog houden. Als ambitieuze Young Professional wil je natuurlijk niet blijven steken op je oude niveau. Omdat je geen geld hebt voor dure leiderschap- of trainingsprogramma’s ga je jouw persoonlijke ontwikkeling ‘bootstrappen’.

Persoonlijke ontwikkeling

Om ervoor te zorgen dat mijn eigen persoonlijke ontwikkeling niet stilstaat heb ik een mentor. Mijn mentor is een ervaren Deense zakenman, ex-CEO van verscheidene Amerikaanse bedrijven en investeerder. Hij heeft een sterk psychologische en executive coaching achtergrond. Hij begeleidt mij op het gebied van operationele en strategische zaken, maar ook op persoonlijk gebied. Zo zijn we sinds september bezig met het ontwikkelen van een geschikte persoonlijkheid als CEO. Begrijp me niet verkeerd: aan een karakter kan je niets veranderen. Maar aan gedrag wel. Hij vindt het fantastisch jonge ondernemers te helpen en je betaalt een vergoeding naarmate het bedrijf het kan dragen. Dit is hobby voor hem. Maar hij is er volledig voor mij en zal zijn inspanningen niet stoppen voordat ik succes heb.

Een typische werkdag

Ondernemen is niet het standaard ‘meer-dan-9-tot-5-uitdagende-baan’ verhaal. Je bent 24/7 aan het werk. Letterlijk. Voordat je naar bed gaat, als je opstaat, onder de douche, zelfs in je dromen ben je ermee bezig. Een typische dag is er dan ook niet, maar er is wel één rode draad: het gaat om ontmoetingen. Als ondernemer spreek ik ontzettend veel verschillende mensen. Belangrijk daarbij is de gunfactor. Je zal verbaast zijn over het aantal mensen dat bereid is jou te helpen.

Ondernemen is geen ‘werk’, er is namelijk geen off-knop. De grenzen tussen privé en zakelijk vervagen en jouw bedrijf wordt een onderdeel van jouw persoon. Je doet wat je leuk vindt. Je geest is altijd, zelfs onderbewust bezig met het bedenken van de volgende stap.

‘Impossible is nothing’

Ik geloof dat alles mogelijk is zolang je je geest er maar toe kan zetten de kansen te willen spotten. Als ik je nu vertelde alle rode objecten aan te merken in jouw omgeving, dan focus je jouw geest op het vinden van dat rode object. Als je een heldere visie hebt op waar je naar toe wilt, en je gelooft er echt in, dan spot je onderweg kansen om daar te komen. Dat is ondernemerschap.

Toegevoegde waarde van ondernemers

Een ondernemer is een generalist en heeft geen tijd zich te specialiseren op één vakgebied. Als kenniswerker weet je veel van een beetje, als ondernemer weet je een beetje van veel. Jouw toegevoegde waar de zit hem in ‘connecting the dots’, met andere woorden: leiderschap. Jij krijgt de neuzen de juiste richting op. Jij vindt en motiveert de kenniswerkers die een puzzelstukje leggen om jouw visie te vervolmaken. Willen en kunnen omgaan met mensen is dus van groot belang.

Succesvolle ondernemers: de rode draad

Wanneer ik met succesvolle ondernemers spreek dan lijken ze allemaal een ding in gemeen te hebben: openheid, het vermogen om informatie ongekleurd op te nemen en te evalueren. Zodra je informatie geeft zie je de processen getriggerd worden achter hun ogen, met vlijmscherp commentaar als gevolg. Wat mij het meest opvalt dat het ego van deze ondernemers niet blokkerend werkt, bijvoorbeeld door arrogantie, maar als stimulans. Ondernemers hebben een groot ego nodig. Je moet zeker genoeg zijn van jezelf om te denken dat je een miljoenenbedrijf uit de grond kan stampen. En alleen als je er zelf van overtuigd bent dat het gaat lukken, dan zal je jouw doel halen.

Tags:
Onderzoeksresultaten:
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Ondernemen is geen ‘werk’, er is namelijk geen off-knop'?