Dit is de grootste afknapper voor Generatie Z

Jonge werknemers werven in tijden van arbeidskrapte is knap lastig, maar als het dan eenmaal gelukt is hoe zorg je er dan voor dat ze er niet als een raket weer vandoor gaan? Als Young Professional coach weet Marlien Ligtenberg als geen ander wat Young Professionals aantrekt en afstoot in een baan. In dit artikel legt zij uit wat dé afknapper is voor Young Professionals en wat jij daar als HR-professional of leidinggevende aan kan doen.

Redenen om te gaan

De jongste generatie op de arbeidsmarkt wil groeien. En snel ook. Ontwikkeling is verschrikkelijk belangrijk voor ze blijkt uit het Young Professional onderzoek. Zij willen zo snel mogelijk opklimmen in jouw organisatie. Ze zien groei vaak in de vorm van een promotie. Dat is een duidelijk teken van waardering en ontwikkeling. Dus veel promotiekansen en een duidelijk carrière pad zijn redenen om te blijven. Als deze afwezig zijn, redenen om te gaan. Zelfs 40% van de jongere medewerkers staat al met één been buiten, blijkt uit hetzelfde onderzoek.

Dé afknapper

De grootste afknapper voor Young Professionals is als er groei beloofd is, maar dat er in de praktijk niet blijkt te zijn. Tijdens het sollicitatieproces zijn er gouden bergen beloofd, maar in de realiteit blijkt dit toch anders: ‘Bij ons zijn er veel mogelijkheden!’ ‘Tuurlijk, hier kun je kansen pakken!’ ‘Yes, we hebben oog voor jouw ontwikkeling!’ Mogelijkheden worden vaag gehouden en het blijken er toch niet zoveel te zijn. Young professionals prikken daar onmiddellijk doorheen. Die zijn eerder van keeping it real. Beloof dus als werkgever geen promoties die je niet waar kunt maken. Dat is een snelle route naar teleurstelling en demotivatie en geldt als dé afknapper voor Young Professionals. 

Het gaat niet alleen om die promotie

Wellicht denk je nu: ‘Maar wacht even: Leuk dat dit dé afknapper is, maar ik kan niet iedere Young Professional binnen een maand manager maken?!’ Dat klopt helemaal. Misschien is die Young Professional er nog helemaal niet klaar voor in jouw ogen of zijn er simpelweg te weinig rollen beschikbaar. Dat is gewoon de realiteit. Het feit dat de jongere generatie snel wil groeien betekent niet direct dat je ze morgen allemaal moet promoveren. En dat is geen enkel probleem. Daar niet transparant over zijn, wel. 

Voer een transparant gesprek

Je kunt ze die promotie dus misschien niet direct beloven. Je kunt ze wel garanderen dat je er transparant over bent. Dus heb een open gesprek met ze over de waarde die de Young Professional brengt, over de mogelijkheden die jij ziet en over wat groei eigenlijk voor ze betekent (misschien groeien ze al harder dan ze door hebben)! En als ze er zijn, misschien zie jij een kans voor een boeiende taak op het horizontale level. Op die manier neem je hen serieus en gaat je gesprek over groei verder dan alleen de volgende stap op het verticale level.

Ben jij al transparant richting jouw Young Professionals?

Tags: ,
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Dit is de grootste afknapper voor Generatie Z'?