Als HR-professional of leidinggevende is het handig om inzicht te hebben in de energiegevers en de energievreters bij jongeren. Daarom ondervroegen wij duizenden Nederlandse jongeren naar waar zij juist wel energie van kregen op het werk, of waardoor juist veel energie verloren ging. Zodat jij hier als HR-professional of leidinggevende op in kunt spelen. Zo houden we samen jongeren gezond en energiek! Energievreter nr. 2 is: slecht leiderschap.
Slecht leiderschap vreet energie
De eerste energievreter van young professionals is duidelijk onmacht, waar je meer over leest in deze blog. De tweede grootste energievreter is slecht leiderschap. Dat geldt met name voor onze generatiegenoten die werkzaam zijn in het bedrijfsleven, maar minder in de zorg. In de zorg nemen onmacht en bureaucratie meer energie weg dan slecht leiderschap.
Goed leiderschap geen energiegever
Wat verder opvalt is dat leiderschap bij ons heel gevoelig ligt. Goed leiderschap voegt weinig energie toe, terwijl slecht leiderschap wel een duidelijke energievreter is. Als leidinggevende doe je het dus niet snel goed, maar wel snel fout.
Dit verstaan jongeren onder slecht leiderschap
Wat wij onder slecht leiderschap verstaan? Onnodig vergaderen, niet weten hoe mijn werkzaamheden bijdragen aan het groter geheel, een leidinggevende die de controle niet loslaat en topdown besluitvorming zijn de meest gegeven antwoorden. Als we vervolgens navragen hoe vaak slecht leiderschap voorkomt, dan lijkt het mee te vallen. De meeste van ons zijn overwegend tevreden over hoe er leiding wordt gegeven.
Dit verstaan jongeren onder goed leiderschap
Uit het Young Professional Onderzoek van 2021 blijkt goed wat Nederlandse jongeren verstaan onder goed leiderschap. Jongeren zijn opgegroeid met een nieuwe generatie leiders, zoals bijvoorbeeld Obama. Leiders moeten inspireren met hun visie en authentiek zijn in wat ze zeggen, uitstralen en doen. Jongeren verwachten dat hun leidinggevende verbindt, hen gelijkwaardig behandelt en tussen de mensen staat. Jongeren zijn niet onder de indruk van een hogere functie of lange staat van dienst, maar kijken op tegen mensen met natuurlijk gezag. Dit is een trendbreuk met de traditionele organisatie waarin hiërarchische posities belangrijker waren. Dit zie je terug in de verwachtingen die de jongeren hebben van hun leidinggevende:
Top 5 mijn ideale leidinggevende:
- Biedt mij de mogelijkheid om mijn vaardigheden te tonen
- Geeft mij rugdekking bij moeilijke situaties
- Stelt zich gelijkwaardig op
- Lijkt om mij te geven als persoon
- Inspireert mij
De ideale leidinggevende volgens jongeren
Verder zien wij de behoefte van jongeren om in veiligheid te kunnen uiten wie ze zijn, wat ze kunnen en willen. De ideale leidinggevende biedt kansen en uitdagingen en is de hand op de schouder zonder soft te worden. Jongeren excelleren het best bij een leidinggevende die hen helpt te groeien en hen coacht in hun ontwikkeling. Een gelijkwaardige relatie van mens-tot-mens is voor millennials belangrijk. Jongeren uit generatie Z kennen het zelfs nauwelijks anders.
Omgaan met energievreters bij jongeren
Als jongeren teveel energievreters ervaren op het werk is de kans groter dat ze burn-out raken of een andere baan zoeken. Daarnaast komt zo’n energievreter het werkgeluk en de productiviteit natuurlijk niet ten goede. Ga daarom in gesprek met de jongeren in jouw organisatie: waar ergeren zij zich het meest aan? Wat vinden ze echt vervelend? Waar loopt energie weg? Samen met hen aan die punten werken zorgt direct voor een positievere sfeer en meer werkplezier bij jongeren én meer senior medewerkers.