10 duurzame (starters)functies

 

Veel starters en young professionals ambiëren een baan in de ideële sector. Een baan waarbij je iets kan bijdragen aan de wereld. Maar eenmaal die beslissing genomen, is de grote vraag: wat zijn mijn opties? Er staan momenteel zo’n 250 vacatures op duurzame vacaturebanken, van ‘(junior) adviseur’ tot ‘PR en communicatie medewerker’. Maar wat houden die functies precies in?

Hierbij een overzicht van 10 veelvoorkomende duurzame functies:

1. Fondsenwerver

Een fondsenwerver of donateurwerver is verantwoordelijk voor het ontwikkelen, uitvoeren en evalueren van fondsenwervende campagnes voor particulieren, organisaties en bedrijven. Je houdt je bezig met het werven van nieuwe donateurs, het organiseren van fondsenwervende bijeenkomsten, het opzetten van een relatienetwerk van (particuliere) gevers en het aanschrijven van instellingen voor donatie-aanvragen. Een goede fondsenwerver is een goede projectmanager en in staat om mensen van verschillende niveaus te benaderen en enthousiasmeren. Voor de functie van Corporate fondsenwerver is vaak een sales-achtergrond gewenst en/of ervaring met lobbyen.

2. Account manager

Als account manager of Manager Corporate Partnerships bij een non-profit instelling ben je verantwoordelijk voor het onderhouden van het contact met bestaande en acquireren van nieuwe partners in het kader van fondsenwerving en strategische samenwerking. Je legt makkelijk nieuwe contacten, ziet onderhandelen als een uitdaging en schrikt niet terug voor overleg op topniveau. Ook hiervoor geldt: veelal wordt een sales-achtergrond gevraagd.

3. Communicatie manager

Als communicatie manager, PR manager, campagne medewerker, community manager, (online) marketing en communicatie adviseur, perscoördinator en/of persvoorlichter ben je verantwoordelijk voor het vertalen van de organisatiedoelstellingen naar communicatiedoelstellingen. Denk aan het opstellen van een communicatieplan, het onderhouden van contact met relevante media en het ontwikkelen en onderhouden van communicatiemiddelen, waaronder folders, websites, blogs, social media, e-mailings, nieuwsbrieven en jaarverslagen. Veelal wordt een opleiding Communicatie en/of Journalistiek gevraagd. Ervaring op het gebied van online marketing, social media en community management is vaak noodzakelijk en anders een pre.

4. Beleidsadviseur

Een beleidsadviseur, programma medewerker, Policy Advisor of Adviseur Public Affairs bij een NGO is verantwoordelijk voor het signaleren en analyseren van trends en ontwikkelingen, deelname aan werkgroepen en commissies, het actief betrekken van externen bij standpuntbepalingen en positionering en het ontwikkelen van nieuw beleid. Als beleidsmedewerker ben je bekend met relevante wet- en regelgeving, heb je een goed gevoel voor politieke verhoudingen en talent voor het schrijven van beleidsnota’s. Veelal wordt gevraagd naar een academische achtergrond op het gebied van sociale wetenschappen en (internationaal) recht. Afhankelijk van het onderwerp natuurlijk.

5. Projectmedewerker

Als projectmedewerker, project manager, programma manager, Project Officer of coördinator kun je verschillende kanten op (een ICT projectmanager doet immers geheel iets anders dan een Coördinator Ontwikkelingswerk). Je bent verantwoordelijk voor het organiseren voor het coördineren van alle activiteiten rondom een bepaald project. Je bent een stimulator en iemand die verbindingen tussen verschillende stakeholders legt. Je moet in staat zijn om een plan om te zetten in concrete acties, in het bezit zijn van sociale vaardigheden (alle neuzen moeten immers dezelfde kant op), knelpunten tijdig signaleren en probleemoplossend denken.

6. Politiek medewerker

Een politiek medewerker of assistent is een beleidsadviseur in dienst van een Wethouder, Tweede Kamerlid of Europarlementariër. De taken zijn veelal gelijk als bij een beleidsadviseur, met het verschil dat je de belangen van een politieke partij behartigt. Je bent analytisch en beleidsmatig sterk, hebt talent voor diplomatie en passie voor politiek.

7. Monitoring & Evaluation Manager

Als Monitoring and Evaluation (M&E) Manager (of Officer) ben je verantwoordelijk voor procedures op het gebied van financiële rapportage, dataverzameling, analyse, impact assessment en programma-evaluatie. Veelal zijn M&E Managers ook verantwoordelijk voor het trainen van (lokale) stakeholders. Je bent in het bezit van goede analytische vaardigheden en hebt affiniteit en ervaring met onderzoeksmethoden en -technieken.

8. Onderzoeker / research analist

Als onderzoeker, wetenschappelijk medewerker, knowledge officer, specialist of research analist hou je je op een abstract-theoretische manier bezig met duurzaam beleid. Je ontwikkelt modellen op het gebied van milieu(techniek) en duurzaam ondernemen bij een wetenschappelijke instelling, onderzoeksinstituut of onderzoeksafdeling van een commerciële organisatie. Er is veel vraag naar research en knowledge officers, omdat zij wetenschappelijk onderzoek en de praktijk met elkaar verbinden.

9. MVO consultant

Als MVO consultant, CSR consultant of Consultant Duurzaam adviseer, ondersteun en begeleid je organisaties bij het concreet invulling geven en verankeren van MVO beleid, variërend van strategisch tot operationeel niveau. Je genereert inzichten en adviseert over verbeteracties. Een goede consultant is nieuwsgierig, analytisch sterk, sociaal en dienstverlenend. Verschillende (kleine) adviesbureaus zijn gespecialiseerd op het gebied van Milieu(techniek) of Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Grotere adviesbureaus hebben vaak een team dat zich richt op MVO-vraagstukken, zoals McKinsey en Deloitte.

10. MVO manager

Als MVO manager of CSR Manager ben je verantwoordelijk voor het duurzaamheidsbeleid van het bedrijf. Bij veel bedrijven is MVO nog een relatief nieuwe tak, zodat de invulling van deze functie sterk kan verschillen. Denk aan het formuleren van en CSR-strategie, het informeren, betrekken en mobiliseren van afdelingen en werknemers, communiceren met stakeholders, het aangaan van partnerships en het monitoren van duurzame KPI’s.

Gevraagd: aantoonbare affiniteit en ervaring

Voor de meeste functies wordt aantoonbare affiniteit met de visie en strategie van de organisatie en relevante werkervaring gevraagd. Dat hoeft overigens niet in de MVO sector te zijn. ICT managers, juristen en (online) marketeers uit het bedrijfsleven zijn bijvoorbeeld erg gewild. Het lastig om er als starter ’tussen te komen’. Veelal solliciteren meer dan 100 mensen op een vacature en als starter val je dan als eerste af. Het advies is dan ook: probeer voor het lanceren van je MVO carrière eerst via een stage, vrijwilligerswerk, bij de overheid of in het bedrijfsleven ervaring op te doen.

Verder is deze lijst is natuurlijk niet uitputtend. Het geeft eerder een overzicht van mogelijkheden voor een duurzame carrière. Verder zijn er natuurlijk tal van andere mogelijke functies te bedenken, zoals financieel expert bij Plan Nederland, jurist bij de Triodos Bank of Lobbyist bij Hivos. Kijk voor een maatschappelijke baan die bij jouw profiel aansluit op www.oneworld.nl.

Tags: MVO, Oriënteren, Starters
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '10 duurzame (starters)functies'?