Hoe blijf je zo dicht mogelijk bij jezelf?

sietse-rauwerdink

Sietse Rauwerdink linkedin (27) begon drie jaar geleden zijn loopbaan als consultant. Hij had het prima naar zijn zin, maar toch begon er iets te knagen. Sietse gaat nu ontdekken wat hij écht wil. Waar hij zijn talenten kwijt kan en energie van krijgt. Op careerwise.nl vertelt hij over zijn zoektocht.

Mijn eigen weg volgen

Ik merk hoe langer hoe meer dat het niet makkelijk is om je eigen weg te bewandelen. En daarmee bedoel ik dat je probeert:

  • zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven, niet om iemand anders te worden.
  • te doen wat jou energie geeft, niet omdat iemand anders het wil.
  • eigen keuzes te maken, niet de keuzes van anderen op te volgen.

Het grote voordeel van je eigen pad bewandelen is dat het voor de eigen gemoedsrust en zingeving ontzettend veel helpt. Je staat dichter bij jezelf en je hebt het gevoel dat je controle hebt over het leven. Maar dat laatste maakt het ook lastiger. Er zijn ook mensen die controle willen uitvoeren over jouw leven, je staat er immers niet alleen voor. Denk bijvoorbeeld maar eens aan je baas, collega’s, maar ook partner, kinderen, vrienden en familie. Al die partijen maken deel uit van jouw leven en van tijd tot tijd zul je je ook moeten aanpassen aan die partijen. En dan heb ik het nog niet eens over de overheid die ons allerlei regeltjes oplegt. Allemaal for the greater good, maar het wordt er niet makkelijker op.

Schipperen

En dat is nu de crux: hoe kun je nu dicht bij jezelf blijven, terwijl je constant moet schipperen tussen allerlei andere wensen en eisen van anderen? Dat is de vraag die ik mezelf de komende tijd wil stellen. Want ik weet steeds beter wat ik wil, maar ik weet ook dat het dan steeds moeilijker wordt om het te vinden. Of is het mijn eigen vooroordeel dat authenticiteit en gemeenschapszin elkaar uitsluiten?

Wellicht is de sleutel een omgeving te vinden/creëren die ook zo dicht mogelijk bij je staat. Maar helaas zal dat nooit voor 100% matchen. We kunnen natuurlijk wel proberen er zo dicht mogelijk in de buurt te komen.

Een andere mogelijkheid is natuurlijk ook om de eigen persoon overboord te gooien en enkel te doen wat anderen van je verwachten. Dus om de drie jaar een nieuwe gezinsauto, een nieuwbouwwoning in een vinexwijk, een saaie kantoorbaan, twee kinderen en een labrador. Niemand zal je daar op aanspreken, behalve als je types zoals ondergetekende tegenkomt!

Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Hoe blijf je zo dicht mogelijk bij jezelf?'?