Dit is mijn droombaan

selma-koopman

Selma Koopman (25) werkt als consultant in medische hulpmiddelen. Een baan waar ze na een wereldreis via via is ingerold. Wat Selma écht wil is een baan in het buitenland, bij een NGO. Momenteel strijdt ze mee met het World of Difference programma om een felbegeerde baan als Innovatie Manager bij SOS Kinderdorpen te bemachtigen.

Onderdompelen in andere werelden

Na het afronden van mijn bachelor bestuurs- en organisatiewetenschappen ben ik tijdens een bestuursjaar bij Unipartners intensief bezig geweest met het managen van een studentenadviesbureau. Ik vond het fascinerend wat daar gebeurde! De dynamiek van het team, wat iemand drijft om iets wel of niet te doen, de conflicten, maar ook het samen iets neerzetten.

Ik besloot dan ook de Master Organisatie, Verandering en Management te volgen. Dit was het jaar waarin ik voor mezelf concludeerde dat ik cultuur als concept zo interessant vond (wat drijft mensen en hoe wordt dat door hun omgeving beïnvloed?) dat ik mezelf maar eens moest onderdompelen in andere werelden. Een goed excuus om mijn tassen te pakken en met m’n welverdiende spaargeld naar een verre bestemming af te reizen.

Van Azië, Israel en India naar Londen en weer terug

Na een geweldige backpackreis in Azië, kwam ik min of meer toevallig in Israel terecht. Daar logeerde ik bij lokale families en ontdekte ik het fenomeen CouchSurfen. Geweldig om op deze manier in contact te komen met de ‘locals’ en hun verhalen te horen. De volgende bestemming: India. Via SIW in Utrecht hoorde ik over de Rural Development Organisation en begon daar als vrijwilliger. Het bleek lastig om snel m’n draai te vinden. Ik zat echt ‘in the middle of nowhere’ en sprak de taal niet, maar ik heb van de nood een deugd gemaakt. Als onderzoeker observeerde ik de organisatieprocessen en lokale gebruiken en heb mijn indrukken in een boek gebundeld. Ik ontdekte dat je zonder taal en met een respectvolle houding ook ver kan komen!

selma-koopman-india

Selma in India

Volgende stap

Vervolgens naar Londen (minder spannend, maar ik vond dat mijn Engels na India nog wel een opfrisser kon gebruiken), nog een onderzoek gedaan in Israel en mijn laatste reis naar Australie en Zuid-Amerika ondernomen. Voor ik het wist was ik weer terug in Nederland en is het tijd voor het waarmaken van mijn volgende droom: een baan waarin ik al mijn (internationale) ervaringen op een waardevolle manier kan inzetten.

Alles waar ik naar op zoek ben

Ik realiseerde me dat er voor een functie bij een NGO soms wel een paar honderd brieven binnenkomen. Het World of Difference programma was daarom een schot in de roos. Het heeft alles in zich waar ik naar op zoek ben: het vormgeven aan een nieuwe functie , een internationaal karakter, een maatschappelijk doel, zowel een commerciële als een niet commerciële inslag en bovenal een heel boeiende context, waarin goede doelen bedrijfsmatiger moeten gaan werken en groei van een samenleving op een passende manier moeten worden ondersteund. Ik denk dat dit mijn kracht is: kijken wat er al is en dat versterken.

Stemmen verzamelen

De baan krijg ik helaas niet cadeau. De eerste stap: zoveel mogelijk stemmen verzamelen. Via mijn website selmakoopman.nl, een eigen YouTube filmpje en via vrienden, familie en kennissen heb ik mensen aangespoord om op mij te stemmen. Maar ook via prikborden en forums probeerde ik concreet te laten zien dat ik wat in mijn mars heb. Zo heb ik bijvoorbeeld een berichtje op het Vrouwenpower netwerk gepost. Met opzet niet te opdringerig (zo van: “Hallo vrouwen, stem op mij!”), maar juist door over mijn passies en ambities te vertellen, hoopte ik dat mensen op mij gingen stemmen. Blijkbaar sprak dat aan, want ik zag ineens allemaal berichtjes over mij op Twitter langskomen!

selma-koopbaan-twitter

Geheime troef

De volgende stap is een ronde met sollicitatiegesprekken. Mijn geheime troef? Door het winnen van de online campagne heb ik laten zien dat ik niet bang ben om ergens voor te gaan, mezelf kan blootgeven en kan verkopen. Zo kan ik via social media de donateurs betrokken laten zijn bij het werk van de organisatie. Ik wil vanuit het veld een eerlijk beeld geven van wat mensen bezig houdt en wat ik aan het doen ben. Daarnaast ligt mijn kracht in het doen van kwalitatief onderzoek waardoor vanuit microniveau wordt bekeken hoe mensen betekenis geven aan het leven. Mijn ondernemende kant kan ik daarna naar voren brengen door het starten van een pilot.

Over 5 jaar…

Eerst maar eens het sollicitatiegesprek van woensdag voorbereiden! Dat wordt pittig. Iedereen is even ambitieus en gemotiveerd, maar gelukkig weet ik wel wie mijn concurrenten zijn en kan ik mij daarop voorbereiden. Mijn droombaan is een functie waarbij ik mezelf uitdaag in een internationale setting. Bijvoorbeeld als consultant voor organisaties in ontwikkelingslanden. Daarnaast wil ik door blijven gaan met het schrijven van portretten en levensverhalen waar ik in India en Israel mee begonnen ben. Zo kan ik aan lastige thema’s als armoede en oorlog een gezicht blijven geven. Misschien wel als duobaan!

Generatie Zekerheid

Millennials en Generatie Z staan bekend om hun korte spanningsboog en om hun jobhoppen. Maar hoe zorg je ervoor dat jong talent zich langer aan je organisatie verbindt én dat hun volle potentieel tot z’n recht komt? Kortom: hoe word én blijf je als werkgever aantrekkelijk voor jong talent zodat juist zij jouw ambassadeurs worden in deze krappe arbeidsmarkt.

Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024

In deze whitepaper delen we de resultaten van de 6e editie van het landelijke Young Professional Onderzoek waar jij samen met jouw organisatie mee aan de slag kan. 

Tags: MVO
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals:

Download gratis:

Ontdek wat 1300 young professionals echt willen op de werkvloer:

Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Dit is mijn droombaan'?