Een kantoorbaan: aannemen of afwijzen?

kantoorbaan

Een kantoorbaan is het vreselijkste toekomstperspectief dat een 14-jarige kan bedenken. Waarom? Omdat het beeld van een doorsnee kantoordag is dat je zit, naar een scherm staart en elke dag hetzelfde doet. Dat leven lijkt op geen enkele manier op het toffe Instagram-plaatje. Want vijf dagen per week werken van vroeg tot laat betekent dat je heel wat feestjes moet afzeggen. Niet gek dus dat de kantoorbaan de minst populaire optie is en je best wel spijt kunt krijgen van je opleiding accountmanagement.

Die gevreesde kantoorbaan – de job die je hele leven gelijk heeft gestaan aan de saaiste manier om je geld te verdienen – is ineens een gangbare optie wanneer je 20+ bent. Hopelijk hebben ze goede koffie op kantoor. En kan je vrijdags thuiswerken. Moet je ervoor gaan of niet?

Een kantoorbaan blijkt vaak leuker van dichtbij

Dat je geen tijd meer hebt voor plezier of avontuur met een kantoorbaan, denk je alleen maar als je alle banen over één kam scheert. Kantoorbanen komen in allerlei soorten en maten en het betekent niet dat als je er eentje neemt je voor altijd vastgelijmd zit aan een stoel op wieltjes. Je kunt zelfs de wereld rondreizen en je dagen slijten op een skiresort met een kantoorbaan on the side, dus ook die droom hoef je niet op te geven. De gevreesde kantoorbaan is een stuk minder intimiderend van dichtbij. Maar wordt ‘ie er ook leuker op?

Ik ga NOOIT meer werken! 

Ik heb het twee keer in mijn leven van de daken geschreeuwd en de dader was in beide gevallen een kantoorbaan, een verkeerd team en een gebrek aan aandacht en waardering. Ik ga NOOIT meer werken! bulderde ik elke dag bij thuiskomst, terwijl ik agressief een fles wijn uit de koelkast trok en mijn bh in een hoek van de kamer smeet. Elke werkdag was een worsteling van hart tegen verstand, elke rit naar huis extreme opluchting en elke avond een gevecht tussen geldzorgen en intense angst om terug te gaan. De hele dag binnen zitten, een baas die niet naar je goede of slechte acties om kijkt en de inspiratie van een grijze muur zonder ramen: dat is wat mij betreft een perfect recept voor een depressie.

Zitten, opstaan en weer zitten

Iedereen weet het: de hele dag zitten is behoorlijk slecht voor je. Ga je op sollicitatie bij een kantoorbaan, vergeet dan niet te vragen of er stabureaus of bureaufietsen zijn. In de VS hebben ze al loopbanden met een bureaublad erop. Met regelmatig pauzeren (dus opstaan en bewegen, niet ergens anders gaan zitten), de scanner ver weg neerzetten en heel vaak je waterfles vullen, zet je kleine stappen in de goede richting. Daarmee breng je je stofwisseling weer op gang en kan het bloed in je benen weer stromen. Maar denk niet dat je de effecten gemakkelijk ongedaan kan maken door in het weekend helemaal los te gaan in de sportschool of op de dansvloer. Vooral niet als je na je werk ’s avonds lekker uitpuft op de bank. Met een kantoorbaan moet je minstens elke dag een uur flink bewegen om je lichaam weer aan te zwendelen.

Maar waar zijn de leuke kantoorbanen?

Oh ja, we hadden het over léúke kantoorbanen. Geen baan is zwart-wit; er zijn altijd minder leuke kanten. Niet elke kantoorbaan bestaat uit rugpijn, vrouwendiscriminatie en van 14:00 tot 17:00 uur uit het raam staren. Niet elke kantoorbaan is een bullshit-baan. Misschien heb jij er helemaal geen last van om te zitten en/of ben je veel op pad. Of misschien doe je inhoudelijk ontzettend leuk werk zodat je de mindere dingen voor lief neemt. Je collega’s, een gratis lunch, een mooie missie, creatieve werkzaamheden: je maakt het zelf zo leuk als je wilt en kunt.

En dan: aannemen of afwijzen?

Twijfel je of je een kantoorbaan moet aannemen? Loop dan de volgende checklist langs na je sollicitatie of een na meeloopdag. Je kunt ook dit lijstje meenemen naar een sollicitatiegesprek. Bij meer dan vier keer ‘nee’ is het advies: afwijzen die handel. Thank you, next!

Doe de kantoorbaan-checklist

 1. Is er een mogelijkheid tot thuiswerken?
 2. Zijn er minder dan drie verplichte vergadermomenten per week?
 3. Wordt er gezorgd voor een gezonde lunch?
 4. Is de reistijd/je vervoersmiddel oké?
 5. Is er een stabureau of bureaufiets?
 6. Is je werkplek inspirerend/ motiverend? Staat er een fijne stoel, is het bureau opgeruimd? Kan je naar buiten kijken? Is de ventilatie goed?
 7. Kun je naar buiten? (Voor de lunch, om even van de zon te genieten of om een rondje te lopen)
 8. Heeft het bedrijf en het team respect voor jouw interesses, religie, ethiek of voorkeuren?
 9. Heb je gemeenschappelijke interesses met je (aanstaande) collega’s?
 10. Ben je het eens met de waardes en de missie van het bedrijf?
 11. Zorgt de werkgever goed voor het team?
 12. Ben je tevreden met je arbeidsvoorwaarden?
 13. Zou je ruzie krijgen als je een keer later begint of eerder stopt?
 14. Wordt er meer gekeken naar de het werk dat je oplevert dan de uren die je spendeert op kantoor?
 15. Is de bedrijfscultuur open, veilig en heb je het gevoel dat je kunt zeggen wat je denkt?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Een kantoorbaan: aannemen of afwijzen?'?