Financiële arbeidsmarkt op slot

Wacht even, berichtten we net nog dat de arbeidsmarkt voor financials aantrekt, komt Yacht met een onderzoek dat het tegendeel bewijst. Volgens Yacht heeft het aantal financiële vacatures in het vierde kwartaal van 2010 een nieuw dieptepunt bereikt.

Ten opzichte van dezelfde periode in 2009 is het aantal vacatures met 16% gekrompen.

Starters hardst getroffen

‘Aan de aanbodzijde van de arbeidsmarkt is een duidelijk verschil waar te nemen in starters, ervaren – en zeer ervaren financials. Het aantal financiële starters is afgenomen doordat studenten langer doorleren om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten en een beter moment van toetreding tot die arbeidsmarkt af te wachten. De ervaren financial (1-10 jaar werkervaring) begeeft zich steeds minder op de markt en koestert de zekerheid van het huidige bestaan,’ aldus Erik Kolthof.

Vraag naar business analisten en specialisten

De krimp raakt vrijwel alle functies. De business controller mag zich echter nog steeds verheugen op de grootste vraag met bijna 7.000 vacatures op jaarbasis. Maar het is tevens de grootste daler met 44% ten opzichte van 2009. Tweede daler vormt de accountancy functie met –30% gevolgd door de financial controller met -20%. Toenemende vraag treffen we aan bij de business analisten + 10% en specialistische functies, zoals treasurers en fusie & overname specialisten + 60%. De omvang van deze beroepen is echter zo gering dat ze de forse krimp in de totale beroepsgroep niet kunnen compenseren.

Competenties van ‘de nieuwe financial

Efficiënter werken – sneller, beter, met minder mensen en minder systemen – en meer toegevoegde waarde aan het kernproces bieden staan hoog op de agenda van vrijwel elke onderneming. Dit leidt er tevens toe dat de eisen die aan ze worden gesteld steeds hoger worden. De vier meest genoemde competenties voor finance functies als business partner zijn: kennis van de business, empathie, impact en het vermogen om een beslissing te kunnen afdwingen. Om dit niveau te kunnen halen wordt strenger geselecteerd bij nieuwe en bestaande medewerkers.

Tags: Finance
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Financiële arbeidsmarkt op slot'?