Geld verdienen met duurzaamheid

Douwe vanden Wall Bake

Douwe van den Wall Bake (31) studeerde Natuurwetenschap en Innovatiemanagement en werkt sinds 2006 als Sustainability Consultant bij DHV, een toonaangevend internationaal ingenieurs- en adviesbureau. Hij combineert duurzaamheid met ‘harde’ ingenieursdiensten en is dit jaar genomineerd als Young Professional of the Year.

Uitdagingen voor een Sustainability Consultant

Na mijn studie Natuurwetenschappen en Innovatiemanagement stond ik in 2006 aan de basis van een nieuwe afdeling: Sustainability. Van daaruit adviseren wij klanten hoe grote infrastructurele werken zoals vliegvelden, steden maar ook sluizen en rioolgemalen duurzaam te ontwerpen en bouwen. Als Sustainability Consultant heb ik in ieder project de uitdaging om heel snel inzicht te krijgen in de specifieke technieken en processen en daarbinnen te zien waar de ‘knoppen zitten om aan te draaien’. Met andere woorden, inleven en inzien waar de kansen zitten voor duurzamere oplossingen. Maar tegelijk niet teveel inleven, want voor je het weet zie je dezelfde barrières als zij. Mijn toegevoegde waarde zit erin om buiten hun valkuilen te blijven.

Alles en niets is duurzaam

Een hybride auto is duurzaam. In de volksmond is alles tegenwoordig ‘duurzaam’ maar de werkelijkheid is anders. Duurzaamheid of duurzame ontwikkeling zijn complexe begrippen waarvoor veel verschillende definities bestaan. Dat lijkt wel wat willekeurig en er wordt in de praktijk graag misbruik van gemaakt, want duurzaam verkoopt. Maar in de praktijk zijn veel mensen niet kritisch genoeg en kunnen (en durven) vaak niet het hele plaatje te zien. Denk eens aan een echt duurzaam vliegveld, bijvoorbeeld! DHV biedt mij de mogelijkheid om mij met dit soort vragen bezig te houden en toegang te hebben tot alle superspecialismen.

Echte “goede” oplossingen

In de absolute kern is een duurzame ontwikkeling voor mij een “goede ontwikkeling”. In alle opzichten “goed”: goed voor nu én goed voor later, goed voor hier en daar, goed voor People, Planet en Profit, goede productie en functie, etc. Niet voor niets zijn echt goede – of echt duurzame – oplossingen in de praktijk erg complex. Zeker ook in de context van (internationale) regelgeving, techniek en Nederlandse ruimtelijke ordeningsproblemen. Hier ligt ook mijn passie: het creëren van nieuwe en goede oplossingen. Niet de makkelijkste weg kiezen maar zoeken, puzzelen en samenwerken met superspecialisten. De blik die collega’s en klanten in hun ogen hebben als ze een beter idee krijgen is fantastisch om te zien!

Mijn werkplek!
Mijn werkplek

Drie hardnekkige valkuilen

In de praktijk zie ik vaak de volgende hardnekkige punten bij vrijwel iedereen terugkomen als het gaat over duurzaamheid:
1) Mensen denken bij duurzaam altijd direct over negatieve impact (CO2, milieuverontreiniging, kinderarbeid, etc.). Waarom niet altijd over positieve impact? De Cradle to Cradle filosofie bewijst dat dit een nieuw perspectief biedt.
2) Vaak wordt ‘duurzaamheid’ platgeslagen tot het bekende afvinklijstje: People – Planet – Profit. Wel begrijpelijk, maar een schijnwerkelijkheid ligt op de loer. We zijn niet kritisch genoeg, het is namelijk niet echt duurzaam als je aan alle drie ‘een beetje doet’.
3) Tot slot wordt bij de discussie over duurzaam vaak vanuit de bestaande situatie gedacht. Zo vinden we een spaarlamp vaak al duurzaam. We moeten vaker out of the box durven denken. Voldoende uitdaging dus voor een Sustainability Consultant.

Kinderen zijn de oplossing

Kinderen kunnen echt duurzaam denken en daar maken we te weinig gebruik van. Ze kunnen vrij denken, voelen zich niet belemmerd door kennis over onmogelijkheden. Daarbij hebben ze van nature een positieve instelling en zijn ze niet belemmerd om kennis te delen. Mijn campagne voor de YPY 2012 verkiezing is dan ook gericht op het betrekken van kinderen bij de mondiale duurzaamheidsdiscussie die op 20 juni weer losbarst in Rio de Janeiro. Via www.myrioagenda.nl lees je daar meer over.

Spreekt mijn verhaal je aan? Stem dan op mij! Natuurlijk kun je me ook vragen stellen op Twitter: @DvdWB.

Generatie Zekerheid

Millennials en Generatie Z staan bekend om hun korte spanningsboog en om hun jobhoppen. Maar hoe zorg je ervoor dat jong talent zich langer aan je organisatie verbindt én dat hun volle potentieel tot z’n recht komt? Kortom: hoe word én blijf je als werkgever aantrekkelijk voor jong talent zodat juist zij jouw ambassadeurs worden in deze krappe arbeidsmarkt.

Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024

In deze whitepaper delen we de resultaten van de 6e editie van het landelijke Young Professional Onderzoek waar jij samen met jouw organisatie mee aan de slag kan. 

Tags: Young Professional of the Year
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals:

Download gratis:

Ontdek wat 1300 young professionals echt willen op de werkvloer:

Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Geld verdienen met duurzaamheid'?