Help! Hoe vind ik de beste stage?

Liv van Berkum (19) studeert Bedrijfskunde MER in Amsterdam. Om praktijkervaring op te doen en uit te vinden of ze verder wil in marketing loopt ze stage. Op Careerwise vertelt ze hoe het was om de beste stage te vinden.

Wat is mijn profiel eigenlijk?

Als er iets voor stress kan zorgen is het wel het zoeken naar een stage. Wat wil ik, waar moet ik beginnen en hoe weet ik of ik voor de beste stage kies? Het begon al een jaar van te voren: het oriënteren. Ik vulde verschillende testen in om erachter te komen wat mijn profiel is en daarbij een passende stage te zoeken. Telkens als ik een test invulde kwam er iets totaal anders uit. Handig joh, zo’n test! Bovendien kwam er telkens uit dat ik eigenlijk geen duidelijk profiel heb.

Liv_van_Berkum tijdens Careerwise Dreambuilders

De verklaring hiervoor? Ik weet niet wat ik wil. Ha! Als er één iemand weet wat zij wil, ben ik het wel. Een uitdagende marketingstage bij een middelgroot bedrijf met leuke en inspirerende collega’s. Zo zag ik mijn meewerkstage voor me.

Is ‘gut-feeling’ cliché?

Goed, aan testen had ik dus niets. Maar hoe kom je er dan achter wat de beste stage is voor jou? Als ik iets geleerd heb, is het wel vertrouwen op je gevoel. Durf beslissingen te nemen op basis van je ‘gut feeling’. Hoe verschrikkelijk cliché het ook klinkt, het werkt wel.

Een goed gevoel

Ik solliciteerde bij verschillende bedrijven op basis van vacatures die ik op internet had gevonden, waaronder een hip reclamebureau in Amsterdam en Stichting 4YoungPeople. Bij 4YoungPeople was mijn eerste gesprek met Marcelle. Het klikte en ik wist meteen: hier pas ik! De sfeer was goed, leuk gesprek, de mensen superaardig en -het belangrijkste- ik mocht leuke werkzaamheden gaan doen met veel verantwoordelijkheid.

Op papier de beste stage

De week erop had ik een gesprek bij het reclamebureau. Op papier was het voor mij mijn ideale stage en een geweldig bureau. Middelgroot bedrijf, bekende merken als klant, ontwikkelen van televisiecommercials, opzetten van evenementen, een businessreis naar Canada. Wat wilde ik nog meer? Het was alles wat ik zocht in een stage! Maar mijn gevoel klopte niet. De ontvangst was koel, de klik was er niet en eigenlijk wilde ik zo snel mogelijk weg.

En dan nog kiezen

De dagen erna schoten er allerlei gedachten door mijn hoofd: welke stage moet ik kiezen en hoe weet ik of ik wel de goede keuze maak? Ga ik voor mijn gevoel of voor de op papier geweldig ogende stage? Uiteindelijk heb ik mijn gevoel gevolgd en gekozen voor de stage bij 4YoungPeople.

Geen moment spijt

Met trillende benen, zo zenuwachtig als ik was, stond ik op mijn eerste dag voor de deur. Maar vanaf het moment dat ik binnen was, voelde ik mij thuis en wist ik: ik heb de goede keuze gemaakt. Dat allereerste goede gevoel beleef ik nog steeds. Ik leer nu iedereen beter kennen door de open sfeer. Iedereen is enorm betrokken, wat maakt dat ik me meteen thuis voel. Daarnaast krijg ik fantastische begeleiding: ik krijg ruimte om mijn eigen werk uit te voeren, veel verantwoordelijkheid en de mogelijkheid om al mijn ideeën in te brengen.

Mijn tip

Eén ding dat ik je wil meegeven bij het kiezen van een stage: hoe moeilijk het ook is en hoeveel gedachten ook door je hoofd schieten – ga af op je gevoel!

Tags: De juiste keuze maken
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Help! Hoe vind ik de beste stage?'?