Het Nieuwe Werken bij… SNS Reaal

dusted-office-by-dwonderwall-on-flickr

Wereldwijd verkiezen twee op de drie mensen een flexibele baan boven een beter betaalde baan zonder die faciliteiten. Maar waar kun je video-chatten met je baas en zelf kiezen waar en wanneer je werkt? Kortom, hoogste tijd voor Het Nieuwe Werken bij: een kijkje in de keuken bij de meest flexibele werkplekken van Nederland!

Laptop en smartphone

SNS Reaal is in 2009 begonnen met Het Nieuwe Werken door 550 medewerkers een laptop en smartphone te geven. Prioriteit was dat medewerkers meer plezier in het werk kregen door vertrouwen, verantwoordelijkheid en een betere balans tussen werk en privé. Van de vijf dagen werd deze groep nog maar twee dagen op kantoor verwacht. Vergaderingen werden vanuit huis met een webcam bijgewoond en werktijden mochten de werknemers zelf bepalen.

Op welke flexplek zit m’n secretaresse?

De directie oefent vanaf vorig jaar met Het Nieuwe Werken: geen eigen kamer meer, stukken lezen vanaf het scherm en (video)chatten met de secretaresse. Dat ging niet geheel zonder slag of stoot, zo vertelt Manja Jongsma, projectleider van Het Nieuwe Werken bij SNS Reaal op haar blog. “De meeste medewerkers hechten waarde aan hun werkplek, maar de directeuren hun eigen kamer laten opgeven – de ene met nog fantastischer uitzicht dan de andere – ligt toch wat gevoeliger.” Inmiddels loopt de directie met laptop van de ene plek naar de ander!

SMART

Leidinggevenden sturen nu op resultaat in plaats van op aanwezigheid. Afspraken en doelstellingen worden zoveel mogelijk SMART – Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden – geformuleerd en gecommuniceerd. Het leggen van de verantwoordelijkheid bij de medewerker en aandacht voor het creëren van ontmoetingen zijn daarbij belangrijk gebleken.

CO2 footprint

Hoewel het verlagen van de CO2-uitstoot geen hoofddoel was, heeft Het Nieuwe Werken daar wel aan bijgedragen. In 2009 deed SNS Reaal voor het eerst mee aan de Nationale CO2 Benchmark. De totale uitstoot was 54% lager dan het gemiddelde in de benchmark. Maar: in vergelijking met de best practice kon SNS nog tot 47% meer reduceren. Daar zijn ze dan ook hard mee bezig.

Tags: Finance, Het Nieuwe Werken
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Het Nieuwe Werken bij… SNS Reaal'?