Kiezen voor het juiste kantoor

Michelle Gimbrère (34) studeerde geschiedenis en rechten aan de Universiteit van Leiden, ze werkt nu als advocaat. Aan Careerwise vertelt Michelle wat het werken bij een middelgroot advocatenkantoor zo leuk maakt.

Leren van ervaren advocaten

Na mijn rechtenstudie werd het geen groot Angelsaksisch kantoor, ik koos doelbewust voor een middelgroot kantoor met een goede reputatie, namelijk Ekelmans en Meijer Advocaten in Den Haag, waar ik terecht kwam op de sectie Onroerend Goed-, Bouw- en Bestuursrecht.

Waarom de keuze voor een middelgroot in plaats van een klein kantoor? Om te beginnen leek het mij leerzaam om collega’s om me heen te hebben. Zeker als beginnende advocaat kon ik nog veel opsteken van de meer ervaren advocaten met elk hun eigen aanpak. Binnen een klein kantoor heb je dat minder. Bovendien brengt een groep collega’s extra gezelligheid die ik niet had willen missen!

Gevoel van saamhorigheid

Een groot kantoor past evenmin bij mij. Groot gaat toch meestal samen met minder persoonlijk. Bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken had ik al ervaren dat ik slechts een fractie van mijn collega’s persoonlijk kende. Ik miste het gevoel van saamhorigheid. Wat verder meespeelde, was het directe contact met cliënten. Ik wilde op korte termijn eigen zaken behandelen en mijn dossierkast zien groeien. Mijn overtuiging was en is dat bij een kleiner of middelgroot kantoor eerder de ruimte bestaat om zelfstandig dossiers te behandelen dan bij de grote kantoren, zelfs al in de stageperiode.

Rijdende rechter

Na een verhuizing naar Den Bosch werk ik nu bij Van Iersel Luchtman Advocaten (VIL), een middelgroot kantoor met drie vestigingen in Brabant. Mijn focus ligt op het civiele vastgoedrecht met de nadruk op huurrecht voor woon- en bedrijfsruimte. Ik bied bijvoorbeeld de helpende hand wanneer een woning gebreken heeft en de verhuurder weigert om actie te ondernemen.

Bovendien houd ik me bezig met het algemeen verbintenissenrecht en contractenrecht, koop en verkoop van onroerend goed en burenrecht. Zaken die je bij Rijdende Rechter voorbij ziet komen, zijn mij niet vreemd. Ook het ruimtelijke ordening- en algemeen bestuursrecht behoren tot mijn werkterrein. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zaken waarbij de gemeente aankondigt een schuur van een particulier te verwijderen, terwijl die schuur al dertig jaar in de achtertuin van de particulier staat.

Woningcorporatie tot pro deo

Wat betreft mijn cliëntenkring is geen eenduidig beeld te geven. Ik behandel zaken voor vastgoedcorporaties, het midden- en kleinbedrijf en makelaars, maar ook particulieren. In de laatste categorie heb ik de laatste jaren ook veel toevoegingszaken behandeld. Dit zijn zaken van mensen die in aanmerking komen voor gefinancierde rechtsbijstand en die dus zelf geen advocaatkosten (kunnen) betalen. Ik treed in zulke gevallen op als pro deo advocaat. Deze diversiteit aan cliënten maakt mijn werk erg boeiend.

Burenruzie

Op alle rechtsgebieden treed ik adviserend én procederend op. Mijn werkweek is daardoor steeds weer anders. Het opstellen van processtukken of adviezen, het voeren van besprekingen met cliënten en het bijwonen van zittingen wisselen elkaar af. Daarbij ben ik overigens niet steeds juridisch inhoudelijk bezig. Mijn werk heeft ook zeer regelmatig een pragmatisch karakter. Zo kon het gebeuren dat ik onlangs nog met mijn digitale camera op het dak van een serre stond om foto’s te maken van de erfafscheiding die pal naast de serre was gesitueerd. Dit om een geschil tussen twee buren te beslechten.

Commissie Strafpleitwedstrijden 2011 - Michelle Gimbrere

Michelle met haar commissie van de Strafpleitwedstrijden 2011

Borrelcultuur

Hoe leuk ik het werk ook vind, gelukkig is er daarnaast binnen en buiten kantoor ruimte voor andere zaken. Borrelen bijvoorbeeld. Ik denk dat de advocatuur vergeleken met andere beroepen de meest uitgesproken borrelcultuur kent. Daarnaast kan ik mijn energie kwijt in het kantoorcabaret, maak ik dit jaar deel uit van een commissie van de Jonge Balie die een internationale strafpleitwedstrijd organiseert en ben ik als eindredacteur betrokken bij de redactie van het Bossche Baliebulletin, het ‘clubblad’ voor alle advocaten in de regio Den Bosch. Kortom never a dull moment

Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Kiezen voor het juiste kantoor'?