Haal alles uit je bezoek aan een carrièrebeurs

Een hoopvolle blik, netjes aangekleed, tas in de hand. Zo ging ik naar de carrièrebeurs. Het is alweer een tijdje geleden dat ik op zo’n beurs ben geweest, maar ik kan me nog goed herinneren wat ik dacht: ‘Ik kom terug met een baan.’ Helaas was een tas vol flyers en folders het enige waar ik mee naar huis ging.

Desillusie

‘Hebben jullie nog vacatures openstaan?’ vroeg ik aan een gast die mij wel aardig leek. Hij was iets ouder dan ik en werkte al twee jaar voor KPN. ‘Nee, sorry man, we moeten hier verplicht staan.’ Zo was het bij vier van de vijf bedrijven. Bij de andere bedrijven werd ik vriendelijk verzocht om op de website te kijken. Juist, dat had ik zelf ook wel kunnen bedenken.

Weinig kansen

Er zijn genoeg redenen om naar een carrièrebeurs te gaan: om naar huis te gaan met een baan, om een afspraak voor een sollicitatiegesprek te maken, om je cv zo vaak mogelijk af te geven, enzovoorts. Maar doe geen moeite, dit gaat je namelijk niets opleveren. Sterker nog, ik denk dat je beter níet naar de carrièrebeurs kunt gaan als je een baan wilt vinden. Ik ben dan ook niet verbonden met de Nationale Carrièrebeurs whatsoever. Er zijn veel effectievere manieren om een baan te krijgen.

En als je toch wilt gaan?

Mocht je toch overwegen om te gaan, doe het dan om de juiste redenen. Hoewel je niet met een baan thuiskomt, kan je nog wel iets nuttigs uit je bezoek halen.

1. Informatie

Je hebt de mogelijkheid om veel mensen te spreken die in een bepaalde functie en binnen een bepaald bedrijf werken. Vraag ze het hemd van hun lijf. Wat is het leukste aan jouw functie? Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken? Wat staat je niet aan? Kom zoveel mogelijk te weten.

2. Contacten

Waardevol zijn de contacten die je op kunt doen. Zeker de mensen in de bedrijven die jou aanstaan en mensen met wie je een klik hebt, zijn van onschatbare waarde. Ze kunnen je later inside informatie doorspelen of een goed woordje voor je doen. Houd het contact warm en voeg ze toe op LinkedIn.

3. Workshops

Er zijn altijd wel een aantal interessante workshops te volgen. Bekijk voor aanvang het aanbod en schrijf je op tijd in.

Bereid je voor

Ga gericht op zoek naar de juiste informatie en contacten. Wees oprecht en enthousiast, en vergeet niet dat je voor een baan meer moeite moet doen. Bekijk vooraf de lijst met bedrijven om alvast een idee te krijgen welke je aanspreken. Stel een lijst op van drie tot vijf korte vragen die je kunt stellen. En vooral: wees jezelf.

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Tags: Netwerken
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Haal alles uit je bezoek aan een carrièrebeurs'?