Nieuwsgierig naar Europa

marijke-van-doorn

Marijke van Doorn (32) studeerde Technische Bedrijfskunde en werkt nu als zelfstandig organisatieadviseur. Marijke werkt dagelijks aan veranderkundige projecten in grote organisaties, maar was vanuit haar politieke interesse ook wel eens benieuwd naar het reilen en zeilen van een groot politiek instituut: het Europees Parlement.

Een Glimp opvangen bij het Europees Parlement

Europa is belangrijk, en wordt steeds belangrijker. Al mijn hele leven weet ik niet anders dan dat ik behalve Nederlander ook Europeaan ben. Al sinds ik me kan herinneren is Europa overal om ons heen, maar voelt Europa tegelijkertijd ontzettend ontastbaar en ver weg. Hoe ziet een werkweek van een Europarlementariër eruit? Hoe heb je als Europarlementariër te maken met lobbyisten? En hoe ga je daar dan mee om? Hoe wordt er politiek bedreven binnen zo’n Europese partij, waar partijen van verschillende landen in verenigd zijn? Hoe verschilt de Europese manier van politiek bedrijven van de Nederlandse manier?

Het leven als Europarlementariër

Marietje Schaake, Europarlementariër voor D66, bood me een inkijkje in de dagelijkse gang van zaken van Europa en haar werk als Europarlementariër. We startten de dag met een rondleiding door het enorme gebouw, waar meer dan 700 Europarlementariërs en ondersteunende staf werken, maar ons échte programma startte met een commissievergadering van External Affairs, waar een discussie over de financiering, het mandaat en personeel van een nog in te stellen Europees Ministerie van Buitenlandse Zaken plaats vond.

Erg interessant, maar dat blijkt maar een klein deel van het werk als Europarlementariër te zijn. Tijdens de lunch vertelde Marietje over de lobbyisten, de hectiek, het vele reizen, de vergadercyclus van het parlement, de beperkte tijd voor een sociaal leven, de verbinding met de politiek in Nederland. Ik besefte me wat voor een impact deze baan op je leven heeft en wat voor competenties je in huis moet hebben om ‘het politieke spel’ goed te kunnen spelen: stressbestendigheid, diplomatie, kunnen manoeuvreren tussen verschillende politieke belangen,…

Politieke aspiraties

Conclusie? Het was super om een dag in de wereld van een Europarlementariër rond te mogen lopen. Europa voelt nu minder ver weg, maar ik realiseer me dat ik zelf als Europarlementariër waarschijnlijk niet gelukkig zou worden vanwege de hectiek, het vele reizen en alle dingen die je moet laten voor zo’n carrière. Ondanks enige twijfel (heb ik wel de juiste vaardigheden in huis?) heb ik wel nog steeds politieke aspiraties, maar dan dichter bij huis.

Wil jij ook een dag Glimpen? Glimpen biedt individuen en organisaties de mogelijkheid hun horizon te verbreden: een dag op je droomplek inspiratie opdoen of bijvoorbeeld je werkplek ruilen met een collega uit het vak.

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Nieuwsgierig naar Europa'?