Solliciteren via de webcam… binnenkort ook bij jou thuis?

Een bijdrage van Reyndert Coppelmans:

Camera aan, geluid check, action! Meer sollicitanten dan ooit gebruiken een video om zich te onderscheiden op de arbeidsmarkt. Maar ook bedrijven zien de voordelen van het gebruik van video in recruitment. Maar dan met een webcam. Geen camera’s in studio’s. Gewoon jouw laptop, internet, jouw webcam en vooral jouw eigen omgeving.

Klik eens op de link, en bekijk de video. Nu heb je een beeld van me. Veel persoonlijker toch?

Video recruitment? Video CV’s? Wat?

In de VS gebruikt 42% van de bedrijven al video in het sollicitatieproces. In Nederland is dit getal niet zo hoog, maar gaan we zeker de Amerikaanse trend achterna. Recruiters weten meteen wie ze voor zich hebben, en jij hebt het gezicht van de recruiter een keer gezien. Het bespaart bedrijven ontzettend veel tijd, en jij, de sollicitant, weet bij een uitnodiging voor een gesprek dat het bedrijf echt geïnteresseerd in je is.

Wat gebeurt er met de motivatiebrief en CV?

In video recruitment proces doorloop je online een aantal stappen wanneer je reageert op een vacature. Je uploadt een CV, vult voor- achternaam en email in, en het proces kan beginnen. Eerst krijg je een instructie over de belichting en positionering van jouw webcam, daarna mag je jouw pitch oefenen. Wanneer je klaar bent om te beginnen beantwoord je via de webcam een aantal vragen die de recruiter heeft opgegeven. Geen motivatiebrief meer schrijven, maar gewoon voor de webcam zitten. Zo makkelijk als wat! En aangezien je geen ‘live’ contact hebt met de recruiter krijg je de kans jouw antwoorden opnieuw op te nemen. En dat is het belangrijkste: het draait om jou, de sollicitant, en jouw menselijke kant is beter te tonen op video dan papier.

Eng! Antwoord geven op sollicitatievragen en pitchen?

Tijdens het sollicitatiegesprek krijg je maar één kans je goed te presenteren. Sollicitanten die zich anders voordoen vallen door de mand in het sollicitatiegesprek. Authenticiteit is dus van groot belang! Recruiters willen jou in je meest pure vorm zien, zodat ze een goed beeld hebben van jouw persoon. Een professioneel filmpje is gepolijst en daardoor minder authentiek. Je kan een video interview vergelijken met een sollicitatiegesprek, alleen wordt het opgenomen en is het niet ‘live’.

Afhankelijk van het bedrijf waar je solliciteert en de vacature krijg je meer of minder herkansingen. Bijvoorbeeld, wanneer je solliciteert op een vacature in sales wordt verwacht dat je ad rem kan reageren. Hier krijg je minder herkansingen dan wanneer je reageert op de vacature van accountant.

Interessant. En nu?

Over enkele jaren is video recruitment de nieuwe standaard op het gebied van online solliciteren. Aangezien je in de toekomst vast nog wel eens gaat solliciteren is de kans groot dat je hiermee in aanraking komt. Volg mijn columns op Careerwise en ik houd je op de hoogte van de ontwikkelingen op dit gebied en je krijgt exclusieve tips & tricks uit de eerste hand.

reyndert-coppelmans-2Reyndert Coppelmans eigenaar van CVIVE, ontwikkelaar van video recruitment software. CVIVE maakt het voor jou mogelijk je in persoon te presenteren aan jouw toekomstige werkgever. Kijk voor meer informatie op Facebook, tweet @CVIVE of volg de Linkedin-groep.

Heb je al een abonnement op onze nieuwsbrief? Ontvang informatie en inspiratie voor je carrière in je mailbox of abonneer je via onze RSS-feed. Natuurlijk kun je ons ook volgen via Twitter, Facebook en Hyves.

Tags: Scoor die baan
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Solliciteren via de webcam… binnenkort ook bij jou thuis?'?