Politiek doe ik er bewust naast

Friso Douwstra, Rabobank

Friso Douwstra (26) studeerde Management, Economie & Recht en is naast CDA Raadslid tevens Trainee bij de Rabobank. Juist deze combinatie levert Friso energie op. ‘Werkbezoeken en gesprekken met bezorgde burgers vind ik fantastisch.’

Aangetrokken door financiële dienstverlening

Tijdens mijn afstuderen ben ik in contact gekomen met de consultancy wereld; leuk en leerzaam maar de financiële dienstverlening bleef mij trekken. Zodoende kwam ik in aanraking met de Rabobank. Ik kreeg de mogelijkheid om een lokaal Traineeship te volgen. Een functie met een mix van persoonlijke ontwikkeling en inhoud. Inmiddels zit ik alweer twee jaar bij de enige echte coöperatieve bank van Nederland, de Rabobank.

Direct contact met visionairs

In eerste instantie zat ik op ‘Finance & Control’. Daar was ik mede verantwoordelijk voor het uitvoeren van de controleplanning. Een hele goede plek om de bank te leren kennen. Een plek waar gezocht wordt naar een mix van Commercie, Efficiency en Risico. Als je het mij vraagt teveel met de focus op dat laatste. Ik houd juist van de eerste twee, vandaar dat ik verder ging kijken. Ik werd toen verantwoordelijk voor de herinrichting en aansturing van een nieuwe zakelijke afdeling. Daarnaast kreeg, en krijg, ik de mogelijkheid om allerhande bankbrede projecten op te pakken zoals bijvoorbeeld ‘Zorgplicht’. Ook ben ik afgelopen jaar, als secretaris van de klankbordcommissie van Jong Rabo, verantwoordelijk geweest voor het contact tussen de leden van de Raad van Bestuur en directeuren van verschillende directoraten van de Rabobank en Jong Rabo. Een mooie plek om collega’s vanuit de hele Rabogroep te leren kennen. Maar ook om met de visionairs van de bank in gesprek te komen.

Niet bang om te kiezen

Wat ik van deze eerste jaren werken leer is om te kiezen. Ik neem daarvoor de tijd, maar ben vooral ook steeds minder bang om een verkeerde keuze te maken! Wanneer ik te lang blijf hangen in de vraag ‘wat ik écht leuk vindt’, begin ik tegenwoordig gewoon. Vaak is datgene dat je wilt doen juist dat wat je al lang in je achterhoofd toch al wist. Daarbij heeft elke functie zijn minder leuke aspecten. Juist als je erin slaagt om die mindere aspecten goed te doen, groei je enorm is mijn ervaring.

Politiek en verbindingen leggen

Naast mijn werk ben ik bezig met mijn twee grootste passies: politiek en verbindingen leggen. Ik zit als raadslid voor het CDA in de gemeenteraad van Leeuwarden. Dit doe ik bewust naast mijn baan. Ik vind het namelijk goed als politici naast hun politieke ambitie ook een tijd werkzaam zijn in het ‘gewone’ (bedrijfs)leven. Daarbij leer ik in mijn rol als raadslid ontzettend veel. Werkbezoeken, expertmeetings maar ook gesprekken met bezorgde burgers vind ik fantastisch. Omdat het leggen van contacten en verbindingen mij voldoening geeft, ben ik een van de mede oprichters van Young Professionals Leeuwarden; een netwerkgemeenschap voor jongere hoger opgeleide mensen werkzaam in Leeuwarden. Na twee jaar hebben we nu een netwerk van 150 ‘YPL-ers’ die elkaar ontmoeten op de maandelijkse borrels en tijdens inhouse bezoeken aan deelnemende bedrijven. Mooi te zien dat er ook op deze manier verbindingen gelegd worden tussen bedrijven, overheden en YPL-ers.

Combineren levert mij energie

’t Kost wat maar dan heb je ook wat’, wordt er in Friesland vaak gezegd. Dit geldt ook voor mij. Ondanks dat werk en politiek samen veel tijd kosten, levert juist deze combinatie mij erg veel energie op!’

Wil je meer weten?

Volg me op Twitter via @frisodouwstra

Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Politiek doe ik er bewust naast'?