Jasper Overgaauw (24) studeerde Informatica in Rotterdam en werkt momenteel als IT Consultant bij KPN. Het aansturen van collega’s in India is een uitdaging, maar leert hem veel over cultuurverschillen. Jasper is genomineerd voor Young Professional of the Year 2011.
Kansen
Toen ik in 2009 werd gevraagd om bij KPN te komen werken, heb ik niet lang getwijfeld. Ik werkte inmiddels al 3 jaar gedetacheerd bij KPN in verschillende rollen. KPN kent veel uitdagingen en kansen, ideaal voor een Young Professional als ik. Ik kreeg de kans om te werken aan een project dat moest bijdragen aan de strijd tegen de concurrerende kabelaars. Het was mijn taak om ons team aan te sturen en te zorgen dat het project op tijd, binnen budget en in goede kwaliteit werd opgeleverd.
Verschillende culturen verbinden
De echte uitdaging begon met het werken in grensoverschrijdende teams, waaronder Nederland en India. We werken in kleine, wisselende teams waarmee we doelstelling per vier weken stellen. Door deze korte tijdlijnen is het belangrijk dat iedereen weet wat de doelstelling is, maar het blijkt soms lastig om de opdracht op een goede manier over te brengen naar het team in India. Door de fysieke afstand, verschillende tijdzones en de cultuurverschillen wordt de samenwerking immers bemoeilijkt.
Videoconference
Met behulp van technische hulpmiddelen, zoals videoconferencing en Skype, kwamen we een eind. Het helpt immers om mensen in de ogen te kunnen kijken en ook de non verbale communicatie te kunnen zien. Je merkt dan veel sneller of je elkaar begrijpt. Skype zorgt er voor dat vragen snel beantwoord kunnen worden, zonder dat iemand direct wordt gestoord van zijn of haar werk en zonder dat de vraag ondersneeuwt in de grote hoeveelheid mail. Maar de echte winst behaal je pas als de cultuurverschillen goed worden begrepen en daarnaar gehandeld wordt.
Door onze Indiase collega’s duidelijke opdrachten te geven en de verantwoordelijkheid hiervoor te geven, merkte ik dat ze gemotiveerder werden en meer hun eigen kennis en ervaring gebruikte om het werk te doen. En dat was nou precies de reden waarom wij deze grote Indiase IT leverancier gekozen hadden.
Nee zeggen en Ja doen
In de Indische cultuur is het vrij ongebruikelijk om ‘nee’ te zeggen. Daardoor krijgt hun ‘ja’ een andere betekenis dan wij die kennen. Wanneer wij ‘ja’ zeggen, zorgen we dat we het gevraagde resultaat begrijpen en hiervoor gaan. Het ‘ja’ van een Indiër geeft slechts aan dat hij een poging gaat doen om de opdracht uit te voeren, natuurlijk met 100% inzet. Eventuele twijfels over de opdracht worden echter niet gedeeld.
Dit is slechts een voorbeeld van het verschil in culturen. Er zijn nog veel meer (ook minder direct werk gerelateerde) verschillen, die het werken met een andere cultuur erg interessant en uitdagend maken. Ik heb veel meer begrip gekregen voor andere culturen en ben oprecht geïnteresseerd in de gebruiken en tradities van collega’s. Daarnaast heb ik nooit geweten dat de Indiase keuken zo ontzettend lekker en divers is!
Band met collega’s
Een reis naar India voor een bezoek aan een aantal van KPN’s IT leveranciers gaf mij inzicht in hoe we nog beter kunnen samenwerken met onze IT partners. Ik besteed nu in mijn werk meer aandacht aan het overbrengen en delen van informatie en het creëren van een band met collega’s. Volgende week gaan we bijvoorbeeld met een groep karten (hopelijk rijden ze op de kartbaan niet zoals in de grote steden zoals Mumbai en Bangalore!).
Breed ontwikkelen
Het leuke aan mijn werk is dat ik, naast alle vakinhoudelijke uitdagingen, ook de kans krijg mijzelf op sociaal en cultureel vlak te ontwikkelen. Ik word momenteel getraind door een speech coach en ik coach zelf een team en het teamoverleg. Dit leert mij om nog bewuster met verbale en non verbale communicatie om te gaan.In een bedrijf dat zich veel bezig houdt met IT en techniek is dat wel een unieke toevoeging aan het werk. Dat maakt het werken bij KPN voor mij extra spannend.