fbpx

Vertel eens iets over jezelf? – Antwoordtips

vertel iets over jezelf - Sollicitatieserie Vertel eens over jezelf - by Daria Shevtsova - adorable-beautiful-blur-candid-1452789

Jij wilt je perfect voorbereiden op je sollicitatie. Die baan? Die móet je hebben. Je ziet jezelf al zitten. Nu alleen dat sollicitatiegesprek nog… Best spannend. Met de tips en tricks uit deze blogserie kom jij goed voor de dag. Lees wat en hoe jij je moet voorbereiden, wat je zeker niet moet doen en met welke extra’s je kunt opvallen. In deze blog lees hoe jij het beste kunt antwoorden op de vraag: Vertel eens over jezelf?


Vertel eens iets over jezelf? Dat lijkt een makkelijke vraag als je hem zo hoort. Maar als een recruiter deze vraag stelt, weet je plotseling niet meer wat je moet antwoorden. Want ja, wie ben jij eigenlijk precies? En hoe klinkt dat in de oren van de recruiter?

Alternatieve vragen voor vertel eens over jezelf

  • Wie is *jouw naam* eigenlijk?
  • Stel jezelf eens voor …
  • Vertel eens wie je bent …

Goed antwoord

De recruiter luistert naar twee dingen: naar wát je vertelt, en naar hóe je het vertelt. Het maakt de recruiter niet uit of jij van vissen of gamen houdt, maar weet jij van jezelf waar je passie ligt? Als je een visuele denker bent zou je een mindmap kunnen maken. Schrijf vertel eens over jezelf in het midden en bedenk wie jij bent, wat je in het dagelijkse leven doet en waar je voor staat. Zit er iets bij wat bij de begeerde functie past? Of wat is je belangrijkste hobby of activiteit?

Hoe je het vertelt, zegt veel over je persoonlijkheid. Twijfel je met antwoorden? Weet je het eigenlijk niet precies? Dat betekent dat je jezelf niet zo goed kent. Je komt dan minder sterk over en de recruiter vergeet je sneller. Houd het daarom kort en krachtig. De recruiter hoeft natuurlijk niet jouw hele levensloop te horen. Gewoon, één of twee dingen die jou maken tot wie je bent. Het is vaak één van de eerste vragen die je op sollicitatie voorgeschoteld krijgt, dus pak die aandacht direct vast.

1. Stel jezelf voor

Herhaal je naam, leeftijd en woonplaats. Zoals: Ik ben Indy, 28 jaar en ik woon in Den Haag. Praat rustig en duidelijk. Straal uit: jij weet precies wie je bent en je bent niet bang voor het sollicitatiegesprek.

2. Vertel over een hobby

Vertel enthousiast en oprecht. Het maakt natuurlijk niet uit of je graag aan het haken slaat in je vrije tijd of liever paardrijdt. Het gaat er om dat je een antwoord geeft dat jou weergeeft in een paar zinnetjes. Heb je veel hobby’s? Noem ze dan niet allemaal op, maar pak er één uit die jouw ogen doen glinsteren. Pak wat extra shine als deze hobby past bij de functie waar je op solliciteert. Zoals: In het weekend sta ik vooral in de keuken, want ik ben dol op koken. Als je solliciteert naar een functie die met eten (bereiden) te maken heeft, en natuurlijk alleen als dat ook écht jouw hobby is.

3. Benoem je studie en ervaring

Je sollicitatiegesprek kan best gezellig en ontspannen zijn, maar het gaat toch om business. Vertel dus ook kort wat je hebt gestudeerd, waarom je daarvoor gekozen hebt of welke ervaring je tot nu toe op hebt gedaan. Wijd niet te lang uit, want de recruiter heeft je cv al gelezen.

4. Verzin een afsluiter

Waar veel vragen wat serieuzer zullen zijn, kan je bij deze vraag laten zien dat je spontaan en gezellig bent. Verzin een motto, drie woorden om jezelf te beschrijven of vertel hoe jouw beste vriend of vriendin jou omschrijft.

Echt veel fout kan er dus niet gaan als jij je goed voorbereidt op deze vraag. Vertel eens over jezelf heeft geen goed of fout antwoord, maar schetst wel wie jij bent en of je zelfverzekerd bent. Zet dus je beste beentje voor in jouw toon en enthousiasme.

Slecht antwoord

Twijfelen over wie je bent

Twijfel niet en wacht niet lang met antwoorden, over jezelf vertellen zou niet moeilijk moeten zijn. Zacht praten en een gesloten houding zijn een no-go!

Te lang antwoord

Waar vrienden en vriendinnen uren met elkaar kunnen praten over hobby’s, sporten en gedachten, is het bij deze vraag de bedoeling dat je antwoord kort en krachtig is. Benoem niet te veel details.

Geen persoonlijkheid

Zeg niet dat je geen hobby’s hebt, dat ze niet interessant zijn of dat je niks weet. Bedenk voordat je op sollicitatie gaat wat je het liefst doet en waar je voor staat.

Bijvoorbeeld

Ik ben Albert, 25 jaar en ik woon in Nieuw Vennep. In mijn vrije tijd ga ik vaak mountainbiken met vrienden, zo waren we vorig weekend in het Amsterdamse Bos. Twee maanden geleden heb ik mijn studie Economie afgerond. Ik ben altijd al gefascineerd geweest in economie en hoe de economische situatie de samenleving beïnvloedt en andersom. Tijdens mijn studie kon ik gelukkig vast wat praktijkervaring opdoen in mijn bijbaan bij … Mijn vrienden omschrijven mij als avontuurlijk en spontaan.

Tags: , , ,
Onderzoeksresultaten:
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Vertel eens iets over jezelf? – Antwoordtips'?