Studenten onderzoeken: waarom hebben ingenieurs in Japan meer aanzien?

Salaryman-in-Tokyo-by-Stuck-in-Customs-on-Flickr

Brainportregio Eindhoven is onlangs uitgeroepen tot slimste kennisregio ter wereld. Toch staat het ingenieursvak hier niet zo hoog aangeschreven als in technologieland Japan. Dertig studenten werktuigbouwkunde van de Technische Universiteit Eindhoven onderzoeken waarom dat zo is.

De studenten bezoeken, na een voortraject bij Continu, eind deze maand 13 technologische instituten en bedrijven om te ontdekken wat techniek voor Japanners betekent. Juist in de opbouw, na de aardbeving van maart 2011, spelen ingenieurs daar immers een sleutelrol. De recente discussie rondom het gebruik van kernenergie, aangewakkerd door de kernramp in de energiecentrale bij Fukushima, werpt wereldwijd grote technologische vraagstukken op. Voor de studenten is het ontzettend interessant om daarover met lokale ingenieurs te spreken.
..

Dichtbij de kerncentrale Fukushima

Tijdens de reis zal onder andere een bezoek worden gebracht aan de Japanse “Stad van de Wetenschap”, Tsukuba, slechts 200 km ten zuiden van de plek van de kernramp, waar inmiddels de stralingswaarde weer binnen de toegestane bandbreedte vallen. In Tsukuba zijn naast twee universiteiten, meer dan 50 overheids en private ondersoeksinstellingen, een groot aantal high-tech bedrijven gevestigd.

Hier zullen de Nederlandse en Japanse studenten samen, door middel van presentaties en discussies, proberen te achterhalen hoe techniek in beide landen beleeft wordt. De Nederlandse studenten gaan iets over het hoger technisch onderwijs in Nederland vertellen en natuurlijk over het zeer succesvolle robot voetbalteam Tech United, dat onlangs tweede geworden is op het WK Robocup 2011.

De studenten tijdens hun reis volgen? Neem dan eens een kijkje op hun blog.

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags:
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Studenten onderzoeken: waarom hebben ingenieurs in Japan meer aanzien?'?