Van marmer tot staal

Laurens_van_der_Goot_Careerwise

Laurens van der Goot (28) studeerde Financiële Economie en volgt nu het Financial Graduate Program van Shell. Aan careerwise.nl vertelt Laurens hoe zijn dag er uitziet en over de voorbereidingen als Team Captain voor de #ROTCYP.

Een maandag in september

Het is een maandag eind september, tien voor half acht. Ik zit in de trein na een interessante dag. Ik wil jullie iets vertellen over mijn baan bij Shell, over de werkcultuur en wat mij beweegt. Ik begon te werken voor Shell in maart 2011, als trainee in het Finance Graduate Programma. Normaal doe je twee opdrachten binnen drie jaar maar ik had er in de eerste anderhalf jaar al twee gedaan. Eerst als Financial Analyst op een vastgoed portfolio en daarna werkte ik aan een strategische vernieuwing op IT gebied.

Van marmer naar staal

Terug naar vandaag. Na een goed ontbijt (wat ik ontzettend belangrijk vind!) nam ik om 7.29 de trein van Utrecht naar Den Haag. Ik houd van dit moment van de dag. Onderweg heb ik tijd om de nieuwe Economist te lezen, of na te denken over het leven of wat mij die dag te wachten staat. Deze week is mijn laatste op het Shell Hoofdkantoor in Den Haag. Per 1 oktober begin ik met mijn nieuwe opdracht bij de raffinaderij in Pernis. Dat wordt totaal anders dan wat ik tot nu toe gedaan heb. Het was geweldig in Den Haag, maar ik kijk er erg naar uit de ‘business in te gaan’, zoals dat wordt genoemd. Van corporate naar operatie. Of anders gezegd: van het marmer in Den Haag naar het staal in Pernis.

TallshipThalassa_ROTCYP_Shell_Careerwise
Tijdens de ROTCYP vaart ons ‘Team Shell’ al jaren op de mooie Thalassa

Koffie-dates

Mijn ochtend begint met wat mails, de makkelijke, die je meteen zonder gedoe kunt beantwoorden – heerlijk.
Daarop volgden een paar koffie afspraken om bij te praten en gedag te zeggen. Dit is één van die dingen die binnen Shell heel gewoon zijn. Het zijn goede momenten om bijgepraat te worden over de laatste ontwikkelingen in het bedrijf. Soms zijn het ook momenten voor diepere discussies met mensen die al langer meedraaien. Dat zijn de momenten die mijn werk leuk maken! Persoonlijke ontwikkeling staat altijd hoog op de agenda bij Shell – het maakt niet uit hoe druk iemand het heeft. Deze houding zie je ook terug in de bedrijfscultuur. Vandaag had ik heel interessante gesprekken met mijn mentor en met iemand die net 10 jaar voor Shell in uiteenlopende landen heeft gewerkt. Ik ben elke keer weer verbaasd om te merken hoe klein de wereld is, vanuit het perspectief van Shell.

Budgets, boten en veiligheid

Terug naar werk: ik moest wat resultaten opleveren vandaag waar ik de afgelopen maanden aan gewerkt heb, zoals het budget voor het volgende jaar. Ik spar veel met mijn manager en met het financieel team in Chennai (India). Zij verzorgen de data voor en toelichtingen op de ontwikkelingen (krimp / groei) in het budget. Shell Real Estate beheert het grootste bedrijfsportfolio in de wereld en blijft daarin uitbreiden. Dit werk is dus complex en uitdagend, precies wat ik zoek in een baan!

De REES must go on

Tussendoor probeerde ik vandaag nog met de andere Team Captains -Yara en Jeroen- de Shell Team Safety Workshop voor te bereiden die we samen met de KNRM doen. Tevens heb ik met de kapitein van ons schip -de Thalassa- gebeld om elkaar te leren kennen en hem een paar praktische vragen te stellen. Shell vaart al vele jaren op de Thalassa, omdat we het grootste team hebben (en de mooiste boot natuurlijk!). De Safety Workshop wordt te gek, want we zullen die dag veiligheid (prioriteit binnen Shell) en lol combineren. Samen zullen we brainstormen over mogelijke gevaarlijke situaties tijdens de race, hoe we deze kunnen beperken en wat Shell en KNRM van elkaar kunnen leren. Bijna alle 35 enthousiaste jonge Shell-mensen uit ons team komen dan al een keer bij elkaar. Een divers gezelschap met verschillende culturele en professionele achtergronden.

ROTCYP_Team_Shell_Careerwis
Ons ‘Team Shell’ tijdens de Safety Workshop op bezoek bij de KNRM

Inmiddels is het 20:01 uur en de trein komt aan, thuis in Utrecht. Tijd om af te sluiten. Ik kijk er naar uit aan boord te gaan en samen met ons en andere teams een geweldige tijd te hebben. We zullen elkaar beter leren kennen, buiten de comfort zone van de dagelijkse routine. Dat levert vast mooie momenten op!

Stay safe!

Laurens

(English version of Laurens’ blog is available here)

Tags: Finance, ICT, Netwerken, ROTCYP, Starters, Traineeship, Wedstrijd
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Van marmer tot staal'?