Microsoft: vrijheid en work/life balans

Theo Rinsema, de baas van Microsoft Nederland is waarschijnlijk de enige directeur van een middelgroot bedrijf zonder eigen kamer. Het hoofdkantoor op Schiphol is een broedplaats geworden van Het Nieuwe Werken. ‘Het levert me een beter contact op met mijn medewerkers’, aldus Rinsema onlangs in een interview met het FD.

Geen naambordjes op de deur

In het pand van Microsoft staan lange tafels, waar mensen met laptops aan werken. Er zijn geen cubicles, geen bureaus, geen aparte afdelingen en geen kamers met naambordjes en dichte deuren. Alle priviléges zijn afgeschaft, geen enkele medewerker (inclusief de baas) heeft een eigen werkkamer.

Flexibele werktijden

Volgens Rinsema moeten mensen de vrijheid krijgen om het werk te doen op het moment dat ze dat willen doen. Bij Microsoft zijn de werktijden zijn dan ook flexibel; waar en wanneer je je werk doet, moet je zelf weten. ‘Als je op een woensdagochtend wil gaan kanoën omdat dat het ideale moment daarvoor is, dat je daar dan ook de vrijheid voor voelt. Dan haal je ’s avonds je werk wel weer in.

Microsoft Schiphol by Erwin Boogert on Flickr

Sturen op output

Bij ‘Het Nieuwe Werken’ van Microsoft pastte ook een andere manier van managen. Leidinggevenden moesten leren te sturen op output in plaats van aanwezigheid, maar ook om mensen af te remmen. Door de flexibele werktijden dreigde al snel het werk de privétijd over te nemen. Medewerkers bleken vaak met een schuldgevoel te zitten als ze een ochtend met privézaken bezig waren – ook al werkten ze vervolgens tot diep in de avond door.

Toekomst van werk

Microsoft heeft ook duidelijke ideeën hoe de toekomst van werk eruit komt te zien. Deze video laat Yusuf Mehdi, Senior Vice President van Microsoft Online Audience Business zien welke technologische mogelijkheden binnen handbereik liggen.
.


.

Tags: Het Nieuwe Werken, ICT
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Microsoft: vrijheid en work/life balans'?