Geld verdienen met je side-business – maak werk van je hobby

Volg je passie en open je webshop-van je hobby je werk maken - by Steve Johnson - via Pexels - selective-focus-photography-of-paintbrush-near-paint-pallet-1047540

Droom jij er stiekem weleens van om geld te verdienen met een leuke side-business? Je hebt een goedbetaalde baan, maar stel je voor… Het klinkt zo romantisch: van je hobby je werk maken. En misschien zelfs wel een dag minder werken…

Van hobby je werk maken

Ben jij bijvoorbeeld heel creatief? Ideaal! Freubel maar raak en verkoop het in je webshop. Ben jij gefascineerd door trekvogels in regio Brabant? Begin een blog! Of ben je goed in Frans en wil je daar eigenlijk meer mee doen? Bied vertaaldiensten aan via een mooie website. Er zijn mogelijkheden genoeg. Maak werk van een hobby of vaardigheid waarmee je nu niet zo veel doet. Het levert je in elk geval een bak aan energie op.

Geluk. Of niet?

Je kent vast de verhalen van die vriend-van-een-vriend, de tante van je buren of die ene kennis die zomaar eens een keer iets online zette en vervolgens daadwerkelijk verkocht. Ja, zo simpel kan het zijn. Online zetten, het woord verspreiden en afwachten wanneer de eerste verkopen komen. Zelf waag ik ook een poging: ik maak slagletterarmbanden. Super leuk en helemaal persoonlijk te ontwerpen door jou. Maar automatisch verkopen doet het bij mij helaas niet. Dus moet ik aan de slag om het aan de man te brengen. Een super leuk en leerzaam proces merk ik!

1. Maak werk van je online presentatie

Je online presentatie bepaalt in grote mate je succes. Geen paniek als je geen verstand hebt van websites bouwen. Je kunt zelf aan de slag via een platform als WordPress, of je kunt een betaalbare website laten maken; er zijn verschillende opties die je kunt overwegen. Het is sowieso slim om na te denken over kleurgebruik en een logo. Zo ben je herkenbaar en straal je een eenheid uit. Kies bijvoorbeeld één tot drie kleuren en laat die overal terugkomen.

2. Ga de deur uit

Een online presentatie is leuk en belangrijk, maar niet het enige. Of misschien heb je niets met online, en wil je het kleinschalig houden. Er zijn tegenwoordig steeds meer mogelijkheden om je eigen werk tentoon te stellen. Denk bijvoorbeeld aan Jouw Marktkraam. Je huurt een kraam, een stukje van een fysieke winkel, en daar zet je jouw spullen leuk neer. De verkoop kost jou geen tijd, en je spullen worden toch verkocht.

Daarnaast kan je ook kijken naar een stand op een beurs. Dit is erg handig voor een try-out. Het is eenmalig, en zo kan je peilen hoe mensen op je producten reageren en of het verkocht wordt. Misschien hoor je dat mensen het te duur vinden? Nuttige informatie, wie weet verkoop je ineens veel meer als je de prijs iets verlaagt. Tip: kijk voor een kleinschalige beurs in de buurt. De grote beurzen zijn tof, maar ook erg duur.

3. Zet social media in

Social media zijn gezellig, maar ook erg handig als je iets te verkopen hebt. Voor de creatievelingen werken Pinterest en Instagram het beste. Hier kan je de foto’s van je creatieve werk verspreiden en volgers opbouwen. Daarnaast is adverteren via deze kanalen erg makkelijk. Tip: maak aparte social media accounts aan voor je verkopen en deel af en toe ook een foto van jezelf, terwijl je aan het werk bent. Dat komt authentiek en persoonlijk over. Heb je een eigen website? Link daar dan naar in je bio, en toon je social accounts op je website. Zo versterken ze elkaar. Heb je een zakelijkere insteek, zoals het Franse vertaalwerk? Dan is het nuttiger om regelmatig te posten op LinkedIn.

4. Geef het de tijd!

Maar houd vooral voor ogen dat het je hobby is, en nog niet je werk. Zodra je gelijk gaat focussen op bezoekersaantallen en verkopen, is de lol er snel vanaf. Geef het de tijd om op te bouwen. Zeg je betaalde baan dan ook niet gelijk op. Begin in je vrije uurtjes, het project hoeft niet in één week klaar te zijn. Begint het voorzichtig te lopen? Ga dan een dag minder werken en steek die tijd in je bedrijfje. Zo heb je altijd je vaste inkomen, en zit er nog geen geldstress op. Evalueer om de paar maanden of dit is wat je wilt, en wat je volgende stap gaat zijn.

Dus volgen die passie! Waar jij energie van krijgt, worden anderen ook enthousiast van. Heel veel plezier en succes met je side-business.


Dit artikel is tot stand gekomen met input van Offerte.nl

Tags: Ambitie en succes, Carrièreswitch, De juiste keuze maken, Droombaan, Ondernemerschap
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Geld verdienen met je side-business – maak werk van je hobby'?