Prioriteiten stellen: hoe krijg ik belangrijke taken gedaan?

prioriteiten stellen

Ik ben er helemaal klaar mee! Hoe komt het nou dat ik niet toe kom aan al mijn belangrijke klussen? Of kan ik me beter afvragen: hoe zorg ik ervoor dat ik stop met mijn uitstelgedrag en taken die prioriteit hebben wél gedaan krijg?

Uitstelgedrag

Een herkenbaar patroon voor veel millennials: je laat minder belangrijke taken te makkelijk voor gaan. Een handig hulpmiddel om je zaken op orde te krijgen is de prioriteitenmatrix.

 Hoe werkt de prioriteitenmatrix?

De prioriteitenmatrix is opgedeeld in vier kwadranten. Binnen deze vier vakken kies jij zelf de prioriteit van jouw taken. Zo zorg je ervoor dat je overzicht hebt over alles wat je wil doen en misschien zelfs nog belangrijker: wanneer je ze gaat doen.

Uitstelgedrag

Belangrijk en urgent

Het eerste vak staat voor klussen die zowel belangrijk als urgent zijn. Hier staan alle crisistaken, waarbij je zeker weet dat ze snel moeten gebeuren omdat het anders helemaal mis gaat.

Belangrijk, maar niet urgent

Jouw langetermijndoelen zijn vaak ook jouw hoofdbezigheden. Deze zet je neer naast de urgente taken. Het is niet per se van belang dat deze taak nu gebeurt, maar wel erg belangrijk voor je. Het gevaar van deze klussen is dat je ze vaak makkelijk uitstelt. Waarschijnlijk is dit ook de reden dat je er niet altijd aan toe komt.

Niet belangrijk, maar wel urgent

Let op! Deze taken komen constant op je af maar zijn de grootste afleiders. Denk hier bij aan invloeden uit jouw omgeving. Vragen van andere mensen die vooral voor hen van belang zijn. Dit kan ook een advertentie zijn die langskomt op je beeldscherm of een e-mail die je ook later kunt beantwoorden.

Niet belangrijk en niet urgent

Afleiding! Even je Instagram doorscrollen, even je appjes lezen. Het is natuurlijk heel verleidelijk om leuke dingen te doen, maar die zijn nu even niet je prioriteit.

Plannen!

Om je focus te houden op wat jij graag gedaan wilt krijgen, moet je ervoor zorgen dat je tijd vrijhoudt voor jouw belangrijke, maar niet urgente taken. Zorg er voor dat je die inplant en hier niets tussen laat komen!

Tags: De juiste keuze maken, Persoonlijke effectiviteit
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Prioriteiten stellen: hoe krijg ik belangrijke taken gedaan?'?