Rita Termote: In 10 stappen reflecteren op topniveau

vrouw kijkt over water reflecteren door Rita Termote

Een van de belangrijkste soft skills om te ontwikkelen is reflecteren. Bij reflecteren gaat het er om dat je nadenkt  over jouw eigen handelen, doelen, kwaliteiten, valkuilen en uitdagingen. Door te leren reflecteren krijg je inzicht in waar je goed in bent en waar je nog aan kan werken. Bovendien leer je door te reflecteren wat jij belangrijk vindt in het leven en hoe je daar naar kan handelen. Coach Rita Termote schreef een boek over reflecteren: In 10 stappen reflecteren op topniveau.

Stevig in je schoenen

Coach Rita Termote schreef een boek over reflecteren voor leidinggevenden. Toch is reflecteren niet alleen voor leidinggevenden belangrijk, maar voor iedereen. Op regelmatige basis reflecteren helpt je namelijk namelijk stevig in je schoenen te staan in de meest onzekere en lastige situaties. Door te reflecteren leer je wat je belangrijk vindt en hoe je met lastige situaties om kan gaan.

Wat vind jij belangrijk?

In In 10 stappen reflecteren op topniveau lees je niet alleen ervaringen van leidinggevenden, maar ook stappen om zelf beter te worden in reflecteren. Rita Termote schrijft over het ontdekken van jouw sterke en zwakke punten door afstand te nemen en een stapje terug te doen. Reflecteren leert je wat bepalend is voor het gedrag dat je vertoont en wat jouw acties stuurt.

Reflecteren

Termote schrijft dat bij elke gebeurtenis je brein de informatie filtert en interpreteert op basis van ervaringen. Milliseconden later volgen emoties die variëren tussen positief en negatief. Blij, opgewonden, ontspannen, tevreden, bedroefd, moe, boos, angstig… Je lichaam reageert fysiek. Dit voel je doordat een situatie je energie geeft of het je energie vreet.

10 stappen

Rita Termote richt zich in In 10 stappen reflecteren op topniveau op reflecteren op de werkvloer. Ze behandelt 10 stappen:

1. Focus op de gewenste situatie – Kijk naar de toekomst: Als je weet wat je doel is, dan weet je ook wanneer je goed bezig bent en welke stappen je nog moet zetten.

2. Begin bij jezelf: Krijg inzicht in je triggers en behoeften: Reflectie begint bij jezelf en je bewust worden van de impact van je angsten en de triggers die je het bloed onder de nagels vandaan halen.

3. Kijk door de bril van je tafelgenoten: Reflecteren op topniveau en inzicht verwerven doe je samen met je omgeving.

4. Ontdek je persoonlijke drijfveren: Inzicht in je persoonlijke ‘why’, in je drijfveren, houdt je gemotiveerd.

5. Waardeer je positie met schaalvragen: Waardering voor je inspanningen en schaalvragen laten je energie opnieuw stromen.

6. Verbind met de mensen om je heen: Verbind en motiveer elkaar op basis van gedeelde waarden en normen.

7. Inspireer: Duidelijke verwachtingen, luisteren, omgaan met emoties en langer nieuwsgierig blijven inspireert elkaar.

8. Voer nuttige gesprekken: Ontdek hoe je van lastige gesprekken, nuttige gesprekken maakt en welke dosis kwetsbaarheid er nodig is.

In stap 9 en 10 gaat Rita Termote in reflecteren op organisatieniveau:

9. Bouw aan je opvolging: Als een organisatie groeit dan worden sommige beslissingen steeds belangrijker.

10. Vertel je verhalen: Ontdek de kracht van verhalen, over jezelf, je team en je organisatie en hoe die je over de grenzen van je eigen wereld tillen.

Het boek van Rita Termote winnen?

Namens Careerwise mogen wij een aantal exemplaren van In 10 stappen reflecteren op topniveau geschreven door Rita Termote weggeven. Wil jij er één ontvangen? mail dan naar redactie@careerwise.nl en laat ons weten waarom jij een exemplaar van Rita Termote zou moeten ontvangen!

Boek Rita Termote

 

Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Rita Termote: In 10 stappen reflecteren op topniveau'?