Over de invloed van de coronacrisis op de arbeidsmarkt wordt veel gespeculeerd. Maar wat is de invloed van alle ontslagen? Ik bekeek cijfers uit de eerste maanden sinds de komst van corona en zet de feiten op een rij: wat zijn de oorzaken van de krappe arbeidsmarkt? Waarom lost de coronacrisis dit volgens mij niet op? En welke oplossingen zie ik voor (HR-)professionals? Dit is waarom de arbeidsmarkt krap blijft voor young professionals.
1. Babyboomers met pensioen
Je hoeft maar één blik op de bevolkingspiramide te werpen en je ziet dat die niet in verhouding is. De uitdiensttreding van de babyboomers gaat momenteel hard, en voorlopig gaat dat nog wel even door. Daarvoor in de plaats bestormt Generatie Z de arbeidsmarkt. Een ambitieuze generatie, maar een veel minder grote populatie dan de generatie die nu met pensioen gaat. Gevolg is dat young professionals voorlopig schaars blijven – er zijn er simpelweg niet zoveel. Tel daarbij op dat deze jongeren vaak een behoorlijk eisenpakket hebben waaraan hun werk moet voldoen en kritisch zijn voor welk bedrijf ze willen werken, en het is een hele klus om die gewilde jonge werknemers aan boord te krijgen.
2. Mismatch neemt alleen maar toe
Alle ontslagen die er zijn gevallen, en die nog zullen vallen door de recessie waar we op afstevenen, kunnen die krapte op de arbeidsmarkt niet zomaar teniet doen. Voor de coronacrisis was er een behoorlijke mismatch ontstaan op de arbeidsmarkt, maar die is nu nog groter. De mensen die hun baan verloren hebben, blijken niet zomaar aan de slag te kunnen in de vacatures die openstaan. Het bedrijf is te ver weg of de vacature sluit niet aan bij de opleiding en de werkervaring van de werkzoekende. Een horecamedewerker heeft niets aan de vele vacatures voor salesmanager.
Daarnaast is er veel minder vraag naar beroepen met routinematig werk, zoals bijvoorbeeld in de bloementeelt. Deze mensen hebben hun baan verloren, maar kunnen niet ergens anders aan de slag. Er zijn dus heel veel werkzoekenden, waar je als recruiter van niet-routinematige banen niets aan hebt. Het hoge aantal werkzoekenden geeft op deze manier valse hoop; vacatures voor hoogopgeleide jongeren en voor specialistische functies blijven moeilijk te vervullen.
3. Invloed van corona
De mismatch neemt door corona toe, maar corona zorgt voor nog een probleem: sommige sectoren worden hard geraakt, terwijl andere sectoren juist op volle toeren draaien. Ondanks de versoepelende maatregelen, zal deze trend nog even doorzetten in het nieuwe normaal. Dat betekent dat het vervullen van vacatures in de sectoren die extra hard draaien, ook extra moeilijk is. De kwartaalcijfers van het UWV en het CBS geven een mooie overview, maar zijn voor het vervullen van vacatures nu minder relevant doordat de arbeidsmarkt letterlijk op zijn kop staat.
‘Corona is in feite toch conjunctuur, iets dat weer weggaat, en de impact ervan met een paar jaar ook. De vergrijzing is iets dat lang blijft.’ Zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Waardoor de krapte op de arbeidsmarkt op de lange termijn blijft. Young professionals zijn schaars, en dat lost de coronacrisis niet op.
Waarom de arbeidsmarkt krap blijft
- Ben jij op zoek naar een young professional – dan is dat moeilijk omdat er niet veel van zijn
- Heb jij een vacature voor een hoogopgeleide werknemer – dan vis je samen met vele andere recruiters in dezelfde kleine vijver
- Ben jij op zoek binnen een sector die extra hard draait door corona – dan staat jouw vacature tussen de duizenden anderen
Oftewel: Ben jij op zoek naar een hoogopgeleide young professional? Lees dan deel twee waarin ik je drie oplossingen aanreik om met deze krapte om te gaan.
Dit artikel is geschreven op basis van de volgende bronnen: