1 op de 4 young professionals ongelukkig met baan: dit is waarom

Young professionals ongelukkig met baan - 1 op de 4 young professionals ongelukkig met baan dit is waarom - pexels-yana-moroz-11713102

Een kwart van de young professionals is ongelukkig met hun baan. De pandemie is hier één van de oorzaken van, maar de ongelukkige professionals wijzen ook naar het management, het gebrek aan doorgroeimogelijkheden en de bedrijfscultuur als bepalende oorzaken voor ontevredenheid. Daar staat tegenover dat driekwart van de ondervraagden juist wel gelukkig is, ruim één derde van hen beoordeeld hun baan zelfs met een acht. Opvallend is dat de oorzaken die bijdragen aan zowel werkgeluk als ontevredenheid niet overeenkomen met de prioriteiten van werkzoekenden. Dit blijkt uit onderzoek dat werd gedaan door vacatureplatform Magnet.me. Interessant is dat de resultaten sterk overeen komen met de resultaten van het Young Professional Onderzoek, waaruit blijkt dat 40% van de young professionals aangeeft niet zeker te weten volgend jaar nog voor dezelfde organisatie te werken.

1 op 4 young professionals ontevreden met baan

Eind 2021 geeft 24% van de young professionals aan ongelukkig te zijn met hun baan. Daar staat tegenover dat 76% tevreden is. Ruim een derde, 36%, van de totale groep beoordeelt hun baan zelfs met een acht of hoger. Twee jaar geleden, toen eenzelfde onderzoek werd gedaan, gaf 19% van de young professionals aan ongelukkig te zijn met hun baan. Er is nu dus sprake van een stijging van 5%. In de tussentijd heeft de komst van de pandemie op verschillende niveaus grote veranderingen teweeggebracht. Van de ongelukkige young professionals in 2021 geeft dan ook 44% aan dat COVID-19 hier een negatieve rol in heeft gespeeld.

Medeoprichter en CEO Laurens van Nues: Ondanks het nieuws van de laatste tijd over depressiviteitsklachten onder jongeren, schrokken we toch enorm toen uit ons onderzoek bleek dat een kwart van de young professionals ongelukkig is met hun baan. Je besteedt veel tijd aan je werk, dus dat is ontzettend ingrijpend. Grote veranderingen op de arbeidsmarkt, gebrek aan fysieke sollicitatiegesprekken en een groter isolement door het thuiswerken hebben ervoor gezorgd dat zowel het vinden van de juiste baan als het plezier hebben in je baan een uitdaging is voor veel jonge mensen.

Het management de voornaamste boosdoener

Toch is de komst van de pandemie niet de enige reden voor ontevredenheid. Op de vraag: Wat zijn, naast de pandemie, de voornaamste redenen dat je ongelukkig bent? kwam een duidelijke top drie. Met op nummer één het management en leidinggevenden. De helft van de ongelukkigen noemt dit als reden voor het ongelukkig zijn. Doorgroeimogelijkheden (46%) en de bedrijfscultuur (45%) stonden op nummer twee en drie in de lijst met voornaamste boosdoeners. Redenen waar werkgevers wél iets aan kunnen doen.

Van Nues: De makkelijkste stap die werkgevers direct al kunnen zetten is echt goed te laten zien wie ze zijn. Laat de mensen achter het bedrijf zien en laat standaard marketingteksten juist achterwege. Zorg dat er naast een vacaturetekst ook testimonials van werknemers en foto’s en video van de werkomgeving zijn. Zo solliciteren uitsluitend werkzoekenden die zichzelf aangesproken voelen door de bedrijfscultuur. Dat is een kleine investering nu, die heel veel ellende later voorkomt.

Verbinding boven alles

De groep gelukkige young professionals, die goed is voor ruim driekwart van de ondervraagden, biedt een aantal interessante inzichten. Zij geven aan blij te zijn met hun baan dankzij:

  • collega’s (55%)
  • doorgroeimogelijkheden (49%)
  • bedrijfscultuur (41%)

Een grote overlap dus met redenen voor ontevredenheid in de groep ongelukkigen. Het suggereert dat goede doorgroeimogelijkheden en de bedrijfscultuur bepalende factoren voor werkgeluk, of het gebrek aan werkgeluk, zijn. Nog belangrijker dan die laatste twee factoren zijn collega’s; meer dan de helft van de gelukkige young professionals noemt hun collega’s als reden voor hun werkgeluk.

Uit onze data wordt duidelijk dat verbinding boven alles staat voor young professionals op het werk. Het interpersoonlijke aspect van werk, of dat gaat om collega’s, de kwaliteit van leidinggevenden of de algehele bedrijfscultuur, is bepalend voor werkgeluk. – Van Nues

Andere prioriteiten onder werkzoekenden

Onder jonge werkzoekenden werd gekeken naar hoe de zoektocht naar een baan verloopt. Zij noemen de bedrijfscultuur en doorgroeimogelijkheden als factoren waar ze op letten tijdens het zoeken. Positief dus. Een goede match op die vlakken draagt ten slotte bij aan werkgeluk. Wat ontbreekt in het lijstje met focuspunten zijn het management en collega’s. Precies de twee meest genoemde redenen voor (het gebrek aan) werkgeluk bij jongeren. Slechts 13% van de werkzoekenden noemt (toekomstige) collega’s als relevant tijdens het zoeken, en een magere 11% kijkt naar het management.

Het is niet verrassend dat de groep mensen waar je iedere week uren mee moet samenwerken een grote impact heeft op hoe je je baan ervaart. Dat werkzoekenden prioriteiten hebben die niet volledig overeenkomen met factoren die bepalend zijn voor werkgeluk is dan ook een gemiste kans voor zowel henzelf als voor werkgevers. Die eerste stap kan al gezet worden aan het begin van het sollicitatieproces.

Van Nues: Het is net daten. Dat werkt ook alleen als beide partijen hun best doen om te kijken of de ander een goede match is.

Tags: Generatie Z, Millennials generatie Y
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '1 op de 4 young professionals ongelukkig met baan: dit is waarom'?