10 tips voor een perfect LinkedIn-profiel

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
>> Voor (HR-)professionals <<
Ik noem LinkedIn wel eens het ‘professionele Facebook’. Wist je dat er alleen in Nederland al miljoenen mensen een profiel hebben? Laat staan wereldwijd en elke seconde komen er nieuwe mensen bij. Onlangs ontmoette ik Jan Vermeiren, de networking coach, om te horen wat er nog meer mogelijk was met LinkedIn. Uit wat hij vertelde en wat ik zelf ervaren heb, heb ik 10 tips voor een perfect LinkedIn-profiel voor je:

1. Netwerken is leuk

Veel mensen zijn bang om te netwerken. Ze zeggen dat ze niet weten hoe ze dat moeten doen. Als ik je vraag of je een goed restaurant weet in Amsterdam, en jij hebt vorige week iets leuks ontdekt, ga je me dat graag vertellen. Dit is netwerken! Netwerken is een middel om je doel te bereiken. Als jij zegt wat je wilt, zijn mensen graag bereid daarin iets voor je te betekenen als ze dat kunnen.

2. Weet wat je wilt

Het is belangrijk om je doel helder te hebben. Als je niet weet wat je wilt, hoe kan je dan krijgen wat je wilt? Het is van belang om specifiek te zijn. Als ik tegen jou zeg dat ik een tweedehands auto wil, is dit vrij vaag. Als ik tegen vijftien mensen zeg dat ik tegen eind maart graag een grijze metallic Nissan Qashqai zou hebben die maximaal twee jaar oud is, is de kans vrij groot dat ik nog die lente de auto heb die ik graag wil. Vaak vinden mensen het moeilijk om exact te formuleren wat ze willen.

3. Formuleer wat je wilt

Als je op zoek bent naar een nieuwe baan en momenteel geen werk hebt, is het aan te raden om je doelwit zo concreet mogelijk te formuleren bij Updates. Dit verdwijnt na enkele weken, dus het is handig om dit regelmatig te vernieuwen. Op deze manier is de kans groot dat er contact met je wordt opgenomen door headhunters en werving & selectiebureaus. Of dat mensen uit je netwerk je die vacature tippen waar jij het bestaan niet van wist. Als je aan het werk bent en eraan denkt om van baan te veranderen, kan dit wel het risico inhouden dat je werkgever dit ziet en de samenwerking sneller stopt dan je gewild had.

4. Wat of wie heb je nodig om je doel te bereiken?

Heel vaak ligt de oplossing veel dichterbij dan je denkt. Als je bepaalde bedrijven in je hoofd hebt, kan je zien wie er uit je netwerk werkt of gewerkt heeft in dat bedrijf. Als je met bepaalde personen in contact wilt komen, kan het goed zijn dat jij iemand kent die die persoon kent. LinkedIn maakt dit zichtbaar.

5. Je bent wie je kent

Je kent veel meer mensen dan je denkt. Kijk maar hoeveel namen er in je telefoon zitten. Zelf maak ik er een gewoonte van om mensen, nadat ik ze persoonlijk gesproken heb, meteen toe te voegen aan LinkedIn. Anders is het risico dat het een eenmalig contact is, en dat we elkaars namen binnen enkele weken niet meer weten. Door LinkedIn vind ik mijn gesprekspartner snel terug, omdat ik de naam regelmatig terug zie komen (home/updates) en er een foto te zien is. Ik weet waar hij/zij mee bezig is, wanneer iemand van baan verandert en heb bij een tweede gesprek onmiddellijk aanknopingspunten.

6. Your face is your brand

Zorg voor een goede, professionele foto die uitstraalt wie jij wilt zijn. Een profiel met foto zegt zoveel meer dan een profiel zonder foto.

7. Vul je profiel goed in

Kijk bij ‘Edit profile’ rechts naar je ‘profile completeness’. Daar wordt in percentages weergegeven wat je nog kan doen om je profiel compleet te maken. Soms kan het zijn dat je nog geen aanbevelingen hebt, of geen foto, of geen goede beschrijving van wat je wilt of wie je bent (summary).

8. Wees vindbaar in Google

Kijk bij ‘edit profile’. Onder je foto staat de url naar je ‘Public Profile’. Standaard staat daar een vreemde combinatie van jouw naam met een aantal tekens en cijfers. Klik op ‘edit’ en maak hier je volledige naam van, zonder spaties. Hierdoor word jij gevonden via je LinkedIn-profiel op Google, en komen ze niet bij je naamgenoten terecht (tenzij zij deze aanpassing al eerder gedaan hebben).

9. Maak je lid van relevante groepen

Er zijn groepen per regio, per vakgebied, per afstudeerrichting enz. Binnen deze groepen zijn er interessante discussies. Door hieraan deel te nemen, maak je je zichtbaar in jouw vakgebied en gaan mensen je als een expert zien.

10. Wees persoonlijk

Stuur geen standaarduitnodigingen. Gebruik het moment om het contact even op te frissen. Kijk regelmatig bij Home/Updates. Als iemand van baan verandert, is het erg leuk om een persoonlijk berichtje te sturen/krijgen met succes bij de nieuwe start! Deze dingen kleuren je dag, zijn leuk om te geven en te ontvangen, en je blijft top of mind bij de mensen die je kent, maar misschien niet regelmatig ziet.

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Tags: LinkedIn, Loopbaan, Netwerken, Personal Branding, Scoor die baan,
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '10 tips voor een perfect LinkedIn-profiel'?