Ondernemen doe je zo!

ondernemen young professionals

Riske Betten (30) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en radio- en televisiejournalistiek aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Na een carrière bij AT5, AFC Ajax en BNR werkt ze nu voor zichzelf met April Communicatie. Onlangs werd ze ‘graduate’ van The Founder Institute en deelt de belangrijkste tips.

Werken doe je voor jezelf

Sinds ik onderneem, kom ik ze overal tegen. Mensen met geniale ideeën, die niks liever willen dan voor zichzelf beginnen. Heel gezellig en vooral heel inspirerend. De overgrote meerderheid van deze groep werkt echter nog steeds voor iemand anders. Nu ben ik van mening dat je nooit voor iemand anders werkt, maar altijd voor jezelf, maar dat is een ander verhaal.

Pak je kans

Voor wie écht voor zichzelf wil beginnen, lijken de mogelijkheden en oplossingen zich soms in veelvoud aan te dienen. De Kamer van Koophandel schrijft de ene na de andere informatiebijeenkomst over ondernemen uit en aan hogescholen en universiteiten is ondernemen een heuse afstudeerrichting geworden. Laten we trouwens niet vergeten dat contracten voor bepaalde tijd vaker niet dan wel verlengd worden, waardoor de keuze om te gaan ondernemen voor sommigen spontaan een opgelegde is geworden. Toch blijkt de loonlijst een comfortabele en vooral lastige plek om te verlaten. Voor wie het echt niet langer kan opbrengen om morgenochtend in de leaseauto te stappen en naar kantoor te rijden is er een oplossing.

Drie gouden regels

The Founder Institute is een Amerikaans incubatorprogramma dat zich richt op ondernemende mensen die een technisch of digitaal idee verder willen uitwerken. Wat heet, die op basis van hun idee een bedrijf willen beginnen. Er zijn een paar basisregels binnen The Founder Institute.

  1. De eerste luidt: nobody is going to steal your stupid idea. Oprichter Adeo Ressi is hier duidelijk over. Wie niet over zijn idee denkt te kunnen praten omdat het dan gejat wordt door een ander, heeft een iets te hoge eigendunk. Menig idee is namelijk niet briljant en al helemaal geen geld waard.
  2. De tweede regel is dat wie denkt dat ondernemen hard werken is, het mis heeft. Het is keihard werken. En niemand helpt je. Daar moet je maar net zin in hebben. Om er een corporate term bij te halen, in geen enkel functieprofiel is ‘hands-on’ zo vaak terug te vinden als in die van een ondernemer.
  3. Tot slot is er de regel die inhoudt dat je heel veel moet gaan uitzoeken. Dacht je dat je tijdens je studie veel onderzoek had gedaan, nu kun je pas echt aan de slag met marktonderzoek, SWOT-analyses en marketingstrategieën.

Adeo_Ressie-don-t-give-up

Doen

Tegen iedereen die door bovenstaand stukje niet gedemotiveerd is geraakt, zou ik willen zeggen: schrijf je in voor The Founder Institute. Het is een interessant project en de belofte dat je na het programma in elk geval je bedrijf kan pitchen én zeker weet of er wel of geen ondernemer in je schuilt, komen ze naar mijn idee keurig na.

Tags: Carrièreswitch, De juiste keuze maken, Ken jezelf, Ondernemerschap, What's next?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Ondernemen doe je zo!'?