fbpx

Werkgevers willen vrouwen in de top

girlpower by himmelskratzer on Flickr

Ben je een vrouw met ambitie? Dan moet je bij AkzoNobel zijn. Het chemieconcern heeft ‘diversiteit’ uitgeroepen tot een van haar speerpunten. Volgens CEO Hans Wijers moet in 2015 minimaal 20% van alle topmanagers vrouw of niet-westers zijn. Mannelijke managers moeten de komende jaren dus extra hun best doen om in aanmerking te komen voor een toppositie.

Charter Talent naar de Top

Akzo is niet de eerste multinational die zich inzet voor diversiteit. Heineken sprak zich onlangs ook al uit voor 50% meer vrouwen in de top. Ook &Samhoud, ABN AMRO, Accenture, Achmea, AEGON, AKD Prinsen Van Wijmen, Allen & Overy, Bain & Company, Baker & McKenzie, Capgemini, Cisco Systems, Clifford Chance, Delta Lloyd, Deloitte, DHV, DLA Piper, Ernst & Young, Essent, Fortis, ING, Kadaster, BAM Groep, KPN, Loyens & Loeff, NautaDutilh, NS, PwC, Simmons & Simmons, Stibbe, TNO en Van Doorne ondertekenden de Charter Talent naar de Top, een manifest dat streeft naar een grotere toestroom, doorstroom en behoud van vrouwelijk talent in topfuncties.

MT101 vrouwvriendelijkste bedrijven

Volgens onderzoek van Management Team heb je als vrouw de meeste kans om de top te bereiken bij IKEA, de Politie, Rechtspraak en de Gemeente Amsterdam. Deze werkgevers hebben niet alleen veel vrouwen in dienst, ze bieden ook goede secundaire arbeidsvoorwaarden en opleidingsmogelijkheden voor vrouwelijk talent. Kijk hier voor de complete lijst.

Bij de Politie heerste onlangs grote onvrede onder mannen die zich gediscrimineerd voelen. Een van de opgestapte politietopmannen kreeg te horen dat hij ‘kon solliciteren tot hij blauw zag’, maar toch pas na vrouwen en allochtonen aan de beurt zou komen. De Politie heeft laten weten haar beleid niet aan te passen als gevolg van de onrust.

Vrouwen vaak door toeval in topfuncties

Interessant gegeven is dat vrouwen vaak ‘door toeval’ in leidinggevende functies terecht komen, blijkt uit onderzoek van de Intelligence Group. Vrouwen solliciteren minder doelgericht naar een leidinggevende functie dan mannen. 39% van alle vrouwen in het onderzoek had geen expliciet doel om in de functie terecht te komen, maar werd daarvoor benaderd. Vrouwen mogen dus best wat meer ambitie tonen als het gaat om het bekleden van leidinggevende functies.

Tags:
Onderzoeksresultaten:
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Werkgevers willen vrouwen in de top'?