Do’s en don’ts op een carrièrebeurs

Door Susanne Blotenburg:

Hoe haal je het maximale uit een bezoek aan een carrièrebeurs? Wat zijn de dingen die je wel of juist niet moet doen op de beursvloer? Een tas vol goodies is voor de echte carrièretijger niet genoeg. En met één blik op de stand van je favoriete werkgever val je niet echt op.

Do’s

Onderzoek je favoriete bedrijven

Bekijk van te voren welke bedrijven op de beursvloer staan en welke je wilt bezoeken. Verdiep je vervolgens in de bedrijven die je interesse hebben. Kijk bijvoorbeeld naar de bedrijfsfilosofie, de mogelijkheden voor starters en de openstaande vacatures. Bekijk ook of er nuttige workshops op de beurs worden aangeboden en schrijf je zo nodig in.

Spreek mensen aan

Vind de bedrijven die je voorkeur hebben en spreek een recruiter of medewerker aan. Het is heel normaal om de mensen op de beursvloer aan te spreken. Bedrijven (recruiters!) verwachten dat zelfs, dus gooi je verlegenheid overboord en ga op je doel af. Stel jezelf voor, vertel waarom je geïnteresseerd bent en vergaar de informatie die je van het bedrijf of een bepaalde baan wilt hebben.

Neem je CV mee

Zorg uiteraard eerst voor een goed Curriculum Vitae en neem voldoende kopietjes mee naar de beurs. Zo kom je meteen goed voorbereid over. Wacht vervolgens rustig je kans af om het aan te bieden. ‘Je maakt een goede indruk op ons door je CV mee te nemen,’ zegt Tahnee Snelder, stagecoördinator bij Tempo-team. ‘We krijgen meteen een indruk van wie je bent.’

Vraag een visitekaartje

Spreek je iemand die je interessant vindt? Vraag dan altijd om een visitekaartje. Dit geeft je de kans om op een later tijdstip nog eens te bellen met die persoon. Het is bovendien een goed geheugensteuntje om te onthouden wie je allemaal hebt gesproken die dag.

Don’ts

Een driedelig pak

Een standaard carrièrebeurs is een vrij informeel evenement. Het biedt je de kans om op een laagdrempelige manier in contact te komen met werkgevers. ‘Het is altijd goed om er verzorgd uit te zien,’ zegt Snelder. ‘Maar een driedelig pak is niet nodig.’ Uiteraard word een onverzorgd uiterlijk ook niet op prijs gesteld. ‘Ik kwam ooit iemand tegen met rubberen kaplaarzen met de modder er nog aan,’ zegt Snelder. ‘Dat kan echt niet.’

Een ik-weet-niet-wat-ik-wil houding

Bedrijven verwachten echt niet van je dat je al precies weet wat je wilt als je naar een carrièrebeurs komt. Ze stellen het echter wel op prijs dat je proactief op zoek gaat naar informatie. ‘Mensen mogen best laten weten dat ze zich nog oriënteren op de arbeidsmarkt,’ zegt Snelder. ‘Maar weet in elk geval welke informatie je wilt hebben van een bedrijf.’ Toon interesse ook al ben je nog niet zeker van je zaak. Een carrièrebeurs is er juist om je te kunnen oriënteren, maar doe het wel met enthousiasme.

Tags: Loopbaan, Netwerken, Oriënteren, Scoor die baan
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Do’s en don’ts op een carrièrebeurs'?