High potentials denken over ‘Werken van de Toekomst’

nationale-denktank-2011-2

22 Young Professionals en twee consultants vanuit McKinsey zijn eind augustus gestart met nadenken over de toekomst van de arbeidsmarkt. Ja, nadenken. Ze zijn immers allen geselecteerd om deel te nemen aan de Nationale DenkTank 2011.

De opdracht: “Hoe kunnen we in Nederland een vernieuwing in arbeidsorganisatie, arbeidsrelaties en werkomgeving tot stand brengen dusdanig dat: organisaties beter presteren, werknemers in alle levensfasen meer gemotiveerd zijn en talent beter benut en duurzaam inzetbaar wordt.”

Van theorie naar praktijk?

Een mondvol en een flinke opdracht voor de talenten. Volgens critici is het dan ook wat hoog gegrepen om één van de grootste uitdagingen voor de Nederlandse economie bij een groep high potentials neer te leggen. En zitten we wel te wachten op nieuwe ideeën en rapporten die bij voorbaat onder in de la belanden? Aan de andere kant: waarom zou je niet een poging wagen? De ideeën van voorgaande DenkTanks, zoals het idee om studenten van universiteiten te laten helpen in de klas, zijn immers vaker succesvol in de praktijk gebracht.

Vragen en nog meer vragen…

Volgens de organisatie is de onderzoeksvraag met opzet breed geformuleerd, zodat de talenten aan de verschillende onderdelen van de oplossing kunnen werken. De groep is opgesplitst in 4 subteams. Team Motivatie kijkt bijvoorbeeld naar drijfveren en arbeidsmotivatie: Wat is arbeidsmotivatie eigenlijk? En kun je die stimuleren of komt deze slechts uit jezelf? Na een bezoek van Emile Ratelband himself, was de conclusie: je talent ontdekken en daar warm voor lopen is alles wat je nodig hebt voor een gemotiveerd arbeidsbestaan. En wat er aan motivatie niet inzet, komt er ook niet uit. Je kunt je de moeite besparen om daar verandering in te brengen.

Een ander thema is Duurzame Inzetbaarheid. Jodine Smits, student Geneeskunde aan de Universiteit Utrecht, vraagt zich bijvoorbeeld af waar waarom het mensen die werkloos of arbeidsongeschikt zijn niet lukt om (weer) aan het werk te komen. En Eerke Steller, stagiair bij de Wereldomroep vindt dat er eigenlijk een ander woord voor vergrijzing moet komen. Net zoals de NS ‘stoptrein’ door ‘sprinter’ heeft vervangen. Dezelfde trein, andere connotatie. Briljant! De antwoorden op de vragen van de YP’s leveren op hun beurt weer nieuwe vragen op. Ze zijn er dus nog wel even zoet mee…

Problem solving loops en issue trees

De DenkTankers zijn door McKinsey getraind in het systematisch aanpakken van problemen, zoals problem solving loops en issue trees. Vanuit hun ‘kantoor’ op het Science Park in Amsterdam gaan de Young Professionals op pad op informatie te verzamelen en het onderzoek vorm te geven.

De DenkTank volgen en zelf meedenken? Elke dag wordt er in Spits een poll geplaatst, waar je jouw mening kan geven. Daarnaast zijn de DenkTankers via de website, Linkedin, Facebook en Twitter te volgen.

Generatie Zekerheid

Millennials en Generatie Z staan bekend om hun korte spanningsboog en om hun jobhoppen. Maar hoe zorg je ervoor dat jong talent zich langer aan je organisatie verbindt én dat hun volle potentieel tot z’n recht komt? Kortom: hoe word én blijf je als werkgever aantrekkelijk voor jong talent zodat juist zij jouw ambassadeurs worden in deze krappe arbeidsmarkt.

Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024

In deze whitepaper delen we de resultaten van de 6e editie van het landelijke Young Professional Onderzoek waar jij samen met jouw organisatie mee aan de slag kan. 

Tags: Future Leaders
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals:

Download gratis:

Ontdek wat 1300 young professionals echt willen op de werkvloer:

Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'High potentials denken over ‘Werken van de Toekomst’'?