Ik ben echt een adviseurstype

Martine Verweij, Squarewise

Martine Verweij was na haar studie Internationale Bedrijfskunde in haar ‘droombaan’ gerold. Ze mocht gedurende een jaar een klein Nederlands adviesbureau helpen haar vestiging in Parijs op te zetten. Na een jaar was ze op zoek naar een volgende stap en kwam in dienst bij adviesbureau Squarewise.

Pionieren in Frankrijk

In Parijs leerde ik al snel op eigen benen staan. Een Frans netwerk met eigen klanten opbouwen,  sollicitatiegesprekken voeren met de eerste medewerkers van het kantoor. Maar ook nam ik operationeel de verantwoordelijkheid voor alle Nederlandse klanten, zoals het Ministerie van EZ die een studie wilden laten uitvoeren naar het marktpotentieel van een regio in Zuid-Frankrijk. Ik merkte al snel dat het ondernemerschap me trok. De grote hoeveelheid verantwoordelijkheid en de mogelijkheden van een wat kleiner kantoor bevielen me goed.

Adviseurstype: nieuwsgierig, resultaatgericht…

Toch miste de intellectuele uitdaging en de samenwerking met senior collega’s. Ik was er wel achter dat ik echt een ‘adviseurstype’ ben:  een oneindige nieuwsgierigheid, veel energie, willen weten hoe het zit en tegelijkertijd zoeken naar oplossingen en resultaat. Ik ben echter net zo goed een ‘handen uit de mouwen type’ en zag op tegen traditionele adviesbureaus waar je lang moet wachten voordat je contact met klanten hebt. Dat had ik immers al in vrij grote mate gehad in mijn eerste baan.

Vinden van de goede match

Mijn oom bracht me in contact met Squarewise, een strategisch adviesbureau voor kennis en innovatievraagstukken. Hij vermoedde dat ik mijn ondernemerschap en energie wel bij hen kwijt kon en dat het een club was die de gevestigde (advies)orde wat meer uitdaagde. Daar had ik wel oren naar. Op de een of andere manier wist ik vanaf het eerste gesprek dat dit weleens een hele goede match zou kunnen zijn.

Steeds meer betrokken

Inmiddels zijn we bijna drie jaar verder en kan ik oprecht zeggen dat mijn ervaring mijn stoutste verwachtingen heeft overtroffen. Niet alleen ben ik als adviseur ontzettend gegroeid, ook ben ik me steeds meer betrokken gaan voelen bij de organisatie. Zo ben ik samen met een heel aantal mensen betrokken bij het op papier zetten van onze eigen strategie voor de komende vijf jaar, trek ik een onderzoek naar een te openen vestiging in Istanbul, ben ik verantwoordelijk voor ons recruitment proces en houd ik me bezig met onze marketing. De projecten die ik doe zijn elke keer weer verrassend en inspirerend. Ik kan er zowel mijn creativiteit, ondernemerschap en analyse kracht in kwijt. Ik werk afwisselend voor grote Nederlandse multinationals, Ministeries, Gemeentes en Academische Ziekenhuizen.

Sfeer en cultuur

Het meeste plezier krijg ik van mijn collega’s en de bijzondere ‘can do’ sfeer die ons kantoor op de Zuidas typeert. Als je bij ons binnenkomt krijg je echt een boost energie. Het borrelt (zowel letterlijk als figuurlijk, maar letterlijk alleen op vrijdagmiddag). Doordat het zo bruist en er zoveel kan merk ik wel dat ik mezelf soms verlies in m’n werk. Ik leid dan ook zeker geen 9 tot 17 bestaan. Maar dat zou ik ook niet willen. Tegelijkertijd heb ik nooit het gevoel dat er iets ‘moet’. ’s Avonds is het kantoor rond 19.30 zo goed als leeg. Veel mensen sporten. We hebben aan aantal jonge vaders en moeders. Als je workaholic wil zijn mag dat, maar wel tot op zekere hoogte. Ik hoor vaak genoeg; moet je niet ‘ns naar huis, ook als ik denk, ha, fijn, nog even wat afmaken!

Nieuwe uitdagingen

De komende drie jaar gaat wel spannend worden. Ik zal me als adviseur inhoudelijk nog verder moeten ontwikkelen. Tegelijkertijd krijg ik er commerciële verantwoordelijkheden bij en het zou zomaar kunnen zijn dat ik iets in Istanbul ga doen als ons onderzoek naar de Turkse adviesmarkt positief blijkt. Ik heb ontzettend veel zin in al die nieuwe uitdagingen en blijf me verheugen op alle nieuwe collega’s die we nog zullen aantrekken.

Tags: Consultancy
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Ik ben echt een adviseurstype'?