Investment Banking vs. Consulting

wall-street-by-f-l-e-x-on-flickr

Werken voor financiële instellingen als Goldman Sachs, Morgan Stanley of Credit Suisse wordt door velen als de absolute top gezien. Toch blijkt uit onderzoek van Intelligence Group dat studenten econometrie, financieel management, bedrijfskunde of accountancy liever adviseur worden dan bankier.

Investment Banking versus Consulting. Wat zijn nu precies de voor- en nadelen van beide carrièrekeuzes? Kevin Gao werkte bij Credit Suisse, Google en McKinsey, dus kan met recht een goede vergelijking maken. Zijn oordeel: wil je hard werken en snel veel geld verdienen, dan moet je zeker voor een carrière in de financiële sector gaan. Wil je leren, groeien en een netwerk opbouwen, dan is consultancy meer iets voor jou.

Salaris

Consultants en bankiers verdienen vergelijkbare basissalarissen, maar een trader ontvangt naast zijn vaste salaris een bonus van meer dan 50% van zijn jaarsalaris. Voor een junior trader loopt dit verschil op tot zo’n 30.000 tot 40.000 euro per jaar. Het verschil wordt groter naarmate je ‘trackrecord’ toeneemt. Voor het geld moet je dus bij een bank zijn, maar de vraag is of je je daardoor moet laten leiden. Zoals een investment banker zelf zegt: “Ik had het nooit volgehouden als het enkel om het geld ging. Als je het dagelijks werk niet leuk vindt, trek je het gewoon niet.”

Werktijden

Dat brengt ons op het volgende punt. Werkdagen van 14-16 uur zijn voor bankiers geen uitzondering. Ze werken regelmatig tot midden in de nacht en worden ’s ochtends weer op kantoor verwacht. Op een forum over het onderwerp is dat voor een student financiële economie geen optie: “Ik zou het (misschien) cijfermatig/cv matig kunnen maar heb er verder niks aan als ik dan binnen een half jaar afgebrand ben en het plakkaat burn out krijg.” Consultants werken gemiddeld zo’n 12 uur per dag, met af en toe een hectische periode afhankelijk van de opdrachtgever, team doelen, etc.

Reizen

Bankiers zijn af en toe op pad voor een beurs of due diligence onderzoek, maar besteden gemiddeld 90% van hun tijd op kantoor. Consultants werken veel bij klanten op locatie en reizen daarom zo’n 25-75% van hun tijd. Bij de grote adviesbureaus loopt dat op tot 50-80%. Je bent dus veel onderweg en legt voortdurend nieuwe contacten.

Cultuur

Bij adviesbureaus ligt de focus op de kwaliteit van het advieswerk. Dat heeft zijn effect op de cultuur binnen deze organisaties. Managers schreeuwen zelden en collega’s proberen elkaar waar mogelijk te helpen. Daarnaast krijgen adviseurs veel ondersteuning op het gebied van opleidingen, expertise, etc. Omdat netwerken voor adviseurs belangrijk is, wordt er binnen kantoor veel voor werknemers georganiseerd.

Financiële instellingen hebben een meer concurrerende, hiërarchische cultuur. Van tijd tot tijd zal een baas tegen je schreeuwen en collega’s zijn minder bereid om elkaar te helpen. Daarnaast zijn er minder bedrijfsevenementen en heb je beperkt contact met collega’s van andere teams en afdelingen.

Opleiding en ontwikkeling

Adviesbureaus staan erom bekend veel tijd te besteden aan opleiding en ontwikkeling. Daarnaast werk je nauw samen met managers, partners en collega’s waar je veel van kan leren. Je ontwikkelt je kennis over strategie, operationele processen en verschillende branches en sectoren. Zo werk je de ene dag een benchmark voor een verzekeringsmaatschappij en de volgende dag adviseer je een papierfabrikant. Omdat je continu met klanten werkt, ontwikkel je ook een aantal ‘on-the-job’ vaardigheden, zoals communicatie en gesprekstechnieken, de kunst van het overtuigen en het navigeren in verschillende zakelijke omgevingen.

De kennis die je bij een bank opdoet verschilt per functie en focus, maar je zult in ieder geval een jaarrekening van binnen en buiten kennen en expertise ontwikkelen over hoe bedrijven gefinancierd worden. Verder ontwikkel je uithoudingsvermogen (elke volgende baan voelt als een vakantie). Verder hebben bankiers sneller toegang tot het topmanagement van bedrijven.

Netwerken

Je professionele netwerk (en daarmee ook carrièremogelijkheden) wordt sterk door je collega’s en werkomgeving beïnvloed. Consultants circuleren in een groot aantal groepen en sectoren, van industrie naar wetenschap, van overheid tot non-profit. Bankiers hebben een minder groot netwerk, hun contacten blijven veelal beperkt tot de financiële wereld. Daarnaast is er bij adviesbureaus het contact met de alumni van het bedrijf veel hechter.

Doorgroeimogelijkheden

Voor de lange termijn is een adviesbureau de beste springplank voor een carrière. Je leercurve is stijl (zeker met een MBA), je ontwikkelt brede marktkennis (waardoor de doorgroeimogelijkheden gevarieerder zijn) en ontmoet veel mensen. Als je nu al weet dat een carrière in de financiële sector het helemaal voor jou is, kun je natuurlijk beter bij een bank beginnen.

Tags: Consultancy, Finance
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Investment Banking vs. Consulting'?