Kans om te laten zien wat ik kan

wouter-smit-eurogroup-consulting

Wouter Smit (26) studeerde Business Studies in Amsterdam en werkt sinds 1 juni 2010 als Junior Consultant bij Eurogroup Consulting. “Wanneer een nieuw intern project wordt afgetrapt, ligt er direct een kans om te laten zien wat je allemaal kan.”

Klaar met studeren…

Ik was klaar met studeren en dacht: ‘Wat nu?’ Solliciteren bleek veel tijd te kosten. Vooral de trajecten bij grote bedrijven. Ik besloot niet op de bank te blijven zitten en – tijdens het solliciteren – te beginnen met werken. Dat zou me financieel de ruimte geven om een weloverwogen keuze voor een baan en bedrijf te maken.

Ik kwam terecht bij een bedrijf dat handelt in promotiematerialen voor de biermarkt. Een relatief kleine, maar snel groeiende onderneming met een open cultuur. Innovatie, creativiteit en ‘trial and error’ waren belangrijk, gedegen onderzoek en professionaliteit van ondergeschikt belang. Ik kreeg inzicht in de organisatie en de processen die bijdragen aan de keten van productie tot verkoop. Ondertussen ontdekte wat ik wilde in een ‘echte’ baan’: meer professionaliteit, kennis, trainingen en inzichten. En dat in meer dan één organisatie.”

Baan via netwerken

“Netwerken was belangrijk voor het vinden van mijn baan bij Eurogroup Consulting. Dat ging voornamelijk via bekenden, sociale media en netwerksites. Het contact met een (via-via) bekende gaf veel inzicht in de werkzaamheden van de organisatie, cultuur en ontwikkelingen. Verder kwam het neer op een contact via Linkedin, een inhousedag, ronde 2 en ronde 3 om daarna een contract aangeboden te krijgen. Doorslaggevend voor mijn keuze waren de mensen, beperkte omvang van de Nederlandse organisatie en het beeld dat ik van de bezigheden had gekregen.”

Ervaringen

“Nu ben ik drie maanden bezig en kan ik aardig beoordelen of mijn initiële gedachten aansluiten bij de werkelijkheid. Ik heb aan een aantal projecten gewerkt en bij verschillende bedrijven een kijkje in de keuken mogen nemen. Dat was precies wat ik wilde en is dus goed bevallen. In tegenstelling tot mijn denkbeeld bleek de organisatie totaal niet ‘top-down’ te zijn ingericht. De cultuur is wel professioneel, maar het contact met alle collega’s – inclusief partners – is zeer open. Dit uit zich bijvoorbeeld in gesprekken over werk, maar ook tijdens borrels of activiteiten die buiten kantooruren om georganiseerd zijn.”

Eerste internationale ervaringen

“Ook heb ik de internationale kant van de Eurogroup Consulting leren kennen tijdens een training in Parijs, waarbij Duitse, Belgische, Franse, Italiaanse en Zwitserse collega’s aanwezig waren. Vooral de cultuurverschillen waren voor mij erg leerzaam. Opvallend was overigens de gelijkenis in werk- en vrijetijdsattitude.”

Kansen voor nieuwkomers

“Eurogroup Consulting is een organisatie in transitie. Er worden de nodige interne veranderingen doorgevoerd waardoor mensen binnen de nieuwe organisatie hun positie moeten vinden. Dit biedt kansen, in het bijzonder voor nieuwkomers zoals ik. Wanneer een nieuw intern project wordt afgetrapt, ligt er direct een kans om te laten zien wat je allemaal kan. Dat zou niet gebeurd zijn bij een organisatie die slechts ‘top down’ veranderingen doorvoert en berust in zijn positie in de markt. Al met al ben ik zeer tevreden met mijn keuze, voornamelijk omdat ik de mogelijkheid krijg om aan mijn voorlopige carrière doelstellingen te werken.

Tags: Consultancy
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Kans om te laten zien wat ik kan'?