Of ik internet al had geprobeerd

marjorie-van-putten

Marjorie van Putten (23) is in september 2011 afgestudeerd aan de Universiteit Leiden. Vol zelfvertrouwen sloeg ze aan het solliciteren. En daar is ze, maanden en maanden later, nog steeds mee bezig.

Iets om trots op te zijn

Daar stond ik dan, op een prachtig zonnige dag in september, blozend blij met mijn masterdiploma in mijn hand. Blij met het papier en de zojuist gezette handtekening in het Zweetkamertje. Vijf jaar studie in vier jaar en op mijn 22ste een bachelor Literatuurwetenschap en een master Nederlandse Taal en Cultuur op zak. Iets om trots op te zijn! Dat dacht ik op die ene dag in september. Nu, maanden later, moet ik mezelf daar regelmatig aan helpen herinneren.

De rest van mijn leven

Ik verliet het mooie Leiden en ruilde het in voor een plekje achter mijn laptop. Vol goede moed begon ik aan het zoeken naar een baan. Ik had het van tevoren helemaal bedacht: niet de eerste, maar de vijfde sollicitatie zou raak zijn en ik zou een heel leuke baan krijgen. Iets met boeken of schrijven… Daar ben ik nu, een jaar later, nog steeds mee bezig. Niet de vijfde, niet de vijftiende, niet de vijfentwintigste, nee, geen enkele sollicitatie heeft me tot nu toe de vaste baan gebracht waar ik van droom.

Zelfvertrouwen

Terwijl mijn zoektocht gericht was op een functie als redacteur bij een uitgeverij, website of tijdschrift, is het zoekveld inmiddels een stuk breder geworden. Maar de afwijzingen stapelen zich nog steeds op en dat gaat me niet in de koude kleren zitten. Laat ik daar heel eerlijk over zijn: het leven van een werkloze is vervelend. Het vernietigt het zelfvertrouwen dat ik net na mijn afstuderen had. Maar er zit niets anders op dan weer achter de laptop te kruipen, vacatures te zoeken en nog meer brieven te schrijven. Het is niet zo dat ik heb stilgezeten in de tussentijd. Ik heb hier en daar wat ‘baantjes’ bemachtigd en wat freelance klussen gedaan als tekstschrijver en lector.

Goedbedoelde adviezen

Ik vind vooral de goedbedoelde opmerkingen van vrienden, familie, kennissen, maar ook wildvreemden erg lastig. Vooral bij feestjes en partijen vliegen ze je om de oren. Je moet dit doen en dat eens proberen, en vooral ook uitzendbureaus bezoeken. Naar aanleiding van sollicitaties krijg je ook heel nuttige opmerkingen. Zo kreeg ik te horen dat ik ‘het internet eens moest proberen’ of, naar aanleiding van een gesprek voor een stage, dat ‘het beter overkwam als ik een bijbaan ging zoeken’. Dat ik daar zelf nog niet aan heb gedacht!

Ben jij momenteel aan het solliciteren en kan je wel een ‘boost’ gebruiken? Bekijk dan onze PepTalk solliciteren.

Tags: Oriënteren, Scoor die baan, Solliciteren, Starters
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Of ik internet al had geprobeerd'?