Presenteren: zo maak je het leuk

Trillende handen, een bonzend hart en een vuurrood hoofd. Spanning door een presentatie kan heel vervelend zijn. Het zorgt ervoor dat je niet helder kunt denken. Er komt een soort grijze waas over je heen, terwijl je weet dat dit niet nodig is.

Je bent niet de enige

Herken je dit? Dan is het goed om te weten dat je niet de enige bent. Bijna iedereen heeft in meer of mindere mate last van spanning bij het geven van een presentatie. Sterker nog, het is goed dat je deze spanning voelt. Het toont namelijk aan dat je lichaam goed werkt. Je kunt het zien als een alarmfunctie die ons lichaam bij gevaar helpt om te vechten of te vluchten. Maar wanneer de spanning je belemmert, kun je dit vergelijken met een alarmfunctie die te gevoelig is afgesteld.

camielbernaards_4youngpeople_herfsteditie
Tijdens Presenteren als een TED-speaker op de 4YoungPeople School

En nu op video

Om je alarmfunctie weer goed af te stellen, kan je het beste stap voor stap te werk gaan. Begin met presenteren in een veilige omgeving en vraag feedback, bijvoorbeeld door een presentatie te geven voor een goede vriend of vriendin. Stel jezelf daarbij moeilijke, maar vooral haalbare doelen. Maak gebruik van video tijdens het oefenen. Jezelf opnemen op video voelt in het begin misschien confronterend, maar het is een zeer effectieve manier om je alarmfunctie goed af te stellen.

Ontspannen presenteren

Een van mijn cursisten in de training ontspannen presenteren zei: “De spanning voor en tijdens een presentatie belemmert mij in mijn carrière. Elke keer als ik een presentatie moet geven, probeer ik er onderuit te komen. Als dit lukt, voel ik me op korte termijn goed. Maar daarna voel ik me een slappeling. Dat wil ik niet meer. Ik wil af van die vervelende spanning. Ik ga het gevecht aan!”

Het gevecht tegen de spanning

Vecht jij ook tegen de spanning die een presentatie met zich meebrengt? Waarschijnlijk is dat heel erg vermoeiend. Je kunt het vergelijken met een strandbal die je de hele tijd onder water probeert te houden. Het kost heel veel energie en uiteindelijk springt hij toch weer ergens naar boven. Dus stop met het vechten tegen wat je niet wilt en ga oefenen met wat je wel wilt. Hoe ziet dat eruit? Ga stap voor stap oefenen met het geven van een wervelende presentatie waarbij je gebruik maakt van je talenten en steeds meer plezier ervaart.

ontspannenpresenteren_4youngpeople_summerschool2013

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Tags: Presenteren
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Presenteren: zo maak je het leuk'?