Sleutel tot succes: zeggen wat je wilt!

‘The number one reason most people don’t get what they want is that they don’t know what they want.’ – T.Harv Eker, Secrets of the Millionaire Mind

Om te kunnen bereiken wat je wil, is het natuurlijk belangrijk om te weten wat je wilt. En om dit te benoemen. Zodat anderen ook weten wat jij wilt. Zodat het hele universum weet wat jij wilt. Mensen die ‘The Secret‘ gelezen hebben, kijken hier niet raar van op. Mensen die niks met ‘The Secret’ te maken willen hebben, gaan ook na volgend voorbeeld het belang van een duidelijke formulering voor ogen zien.

Stel dat ik je zeg: ‘Ik zoek een tweedehands auto’

Of ik zeg: ‘Ik zoek tegen eind mei een tweedehands auto, Nissan Qashqai, maximum 2 jaar oud, grijze metallic’. De kans dat iemand me belt met de mededeling dat hij/zij iets voor me gezien heeft dat aansluit bij wat ik wil, is veel groter in het tweede voorbeeld. In het eerste voorbeeld zal ik weinig gebeld worden, het is veel te vaag, en als ik al gebeld word, is de kans groot dat het auto’s zijn waar ik niet wild van word…

Dit geldt niet alleen voor auto’s, maar ook voor droomhuizen, droomvakanties, droompartners… en droombanen!

Met werk zoeken is het dus net hetzelfde. Als jij niet weet waar je naartoe wilt, hoe wil je dan de weg vinden? Hoeveel mensen kunnen je helpen als je zelf niet precies kan zeggen wat je wil?

Als jij helder hebt wat je wilt, kan je dit aangeven:

1 Aan je werkgever

Onlangs zei een cliënt van me dat ze al zo vaak tegen haar werkgever had gezegd dat ze wou ‘werken met passie’, maar er gebeurde niets. Als zij duidelijk kan aangeven wat ze wil en waardoor ze gepassioneerd is, kan haar werkgever hier rekening mee houden.

2 Op je cv

Formuleer een duidelijke professionele doelstelling, zeker bij een open sollicitatie of als je je cv verstuurt naar een uitzend-, selectiekantoor/headhunter. Hoe specifieker, hoe beter.

3 Op je LinkedIn profiel

Post je professionele doelstelling bij ‘Update’ (onder je foto). Dit verdwijnt automatisch na enkele weken, typ het dan opnieuw in (tenzij je intussen je droombaan gevonden hebt natuurlijk:-)). Het is dan telkens opnieuw zichtbaar voor alle mensen in jouw netwerk. Mensen helpen elkaar graag, dus als ze iets tegenkomen dat hierbij aansluit, gaan ze je zeker een seintje geven. Hoe vaak zie je op LinkedIn staan: ‘Open for a new challenge!’ Dit werkt dus niet!

4 Wanneer je wordt benadert voor een baan die je niet wilt

Bedank hen voor hun interesse, zeg hen dat het niet helemaal aansluit bij wat je zoekt en vermeld expliciet wat je dan wel zoekt. De kans bestaat dat ze je binnenkort bellen voor wat je wel wilt.

5 Tijdens een netwerkevent en/of op een carrièrebeurs

Als jij niet weet wat je wil, heeft netwerken veel minder zin. Netwerken in het wilde weg kost veel tijd en levert weinig op.

Een goed doelwit bestaat uit een functietitel en/of korte concrete omschrijving, voltijds of deeltijds (aantal uren vermelden) en de regio waar je wil werken. Bijvoorbeeld: Ik ben op zoek naar een functie als accountmanager in de reclamesector, voltijds, regio Amsterdam.

Je doelwit verwoorden en kenbaar maken is een noodzakelijk onderdeel van Personal Branding. Het gaat immers over het ontdekken van je talenten, ze versterken en zichtbaar maken.

Het resultaat is dat jij gebeld en gevraagd zal worden voor de dingen die je het allerleukst vindt en die bij je passen!

En jij? Waarvoor wil jij professioneel gebeld worden?

Is dit zichtbaar? Waar kan ik dit vinden? Als ik aan 10 mensen uit jouw netwerk de vraag zou stellen waarvoor jij gebeld wilt worden, wat zullen ze zeggen? Zeggen ze alle 10 hetzelfde?

Als je professioneel niet helemaal helder hebt wat je wilt, is het natuurlijk lastig om in actie te komen. Het programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil‘ kan je hierbij helpen. Dagelijks merk ik dat dit voor veel mensen heel moeilijk is om dit te formuleren. Zoek hulp als je er zelf niet uitkomt.

Als je wel helder hebt wat je wilt, kan het zijn dat je het lastig vindt om je doel te bereiken. Dan is het programma ‘In 7 stappen bereiken wat ik wil‘ wellicht iets voor jou.

Tags: Loopbaan, Oriënteren, Personal Branding, Scoor die baan
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Sleutel tot succes: zeggen wat je wilt!'?