Sollicitatie mailen? Vier tips om het goed te doen

Je bent klaar met je curriculum vitae en motivatiebrief en wilt nu je sollicitatie mailen. Een document waar je veel aandacht aan hebt besteed verdient het om zorgvuldig te worden losgelaten. Daarom geef ik je een paar tips en aandachtspunten.

1. Behoud je vormgeving

Je hebt waarschijnlijk veel aandacht en tijd besteed aan de inhoud en de opmaak van je cv. Het zou dan ook mooi zijn als de lezer het document in exact dezelfde opmaak te zien krijgt. Als je je document verstuurt als Word document (met extensie .doc of .docx) kan je hier niet van op aan. Als je het document opslaat als (Adobe) .pdf bestand ben je er zeker van dat ook de opmaak behouden blijft. Let er dan wel op dat eventuele links naar internetpagina’s die in het Word document staan niet altijd intact blijven. Meestal kan je deze wel zelf herstellen (afhankelijk van de versie van Adobe die je gebruikt). En dubbelcheck of de tekst en vormgeving die dicht langs de randen staan zichtbaar zijn op de PDF.

2. Geef je document een leuke naam

De meeste cv’s die wij toegezonden krijgen om te checken heten: cv.doc, cv 28 feb 2017.docx, cv_naam werkgever.doc of cv_naam_achternaam.pdf. Dit is een gemiste kans. Ook de naam van het document kan je gebruiken om je van anderen te onderscheiden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • energieke_marketeer_met_passie_voor_retail.pdf
  • debby_klassen_startend_jurist(1985).pdf

3. Kies bewust een onderwerp van je mail

Mails zonder onderwerp verdwijnen vaak direct in de prullenbak of in een spamfolder. Kies je onderwerp dus zorgvuldig uit. Je kunt kiezen voor het geijkte: sollicitatie vacature, maar je kunt het ook eens over een andere boeg gooienWordt Rogier Gerritsen jullie nieuwe marketing assistent?

4. Zorg voor een professioneel mailadres

Tenslotte, bedenk goed welke indruk je achterlaat als je je sollicitatie mailt naar een werkgever vanuit een mailadres met de naam: booz_n_girls@hotmail.com of varkentje@gmail.com. Het is zeer raadzaam om te kiezen voor een professioneel mailadres. Gelukkig zijn er tal van gratis mogelijkheden om hier aan te komen, dat hoeft het probleem dus niet te zijn.


Dit artikel is een bijdrage van de cv-experts van Lifebrander.nl

Persoonlijk Leiderschap Reis header - Ankeren in een baai 2020 - young professional - persoonlijk opleidingsbudget
Persoonlijk Leiderschap betekent worden wie je bent en doen wat je écht wilt. Wat heb jij de wereld te brengen? Lees meer…
Tags: Solliciteren
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Sollicitatie mailen? Vier tips om het goed te doen'?