Netwerktips voor studenten

Netwerken gaat niet over kruiwagens of vriendjespolitiek, maar is gewoon een effectieve manier om belangrijke informatie te verzamelen. Het advies van Kate Greenough: richt je op de juiste mensen en gespreksonderwerpen. En dat is voor elke fase van je studie anders.

1. Netwerktips voor beginnende studenten

In deze fase is het doel: het verkennen van de arbeidsmarkt. Je wilt een beter beeld krijgen van jouw mogelijkheden en wat bij je past. Begin met het opstellen van een lijst met vakken, thema’s, banen en branches die je interessant lijken (zie ook: Eerste baan: welke carrière kies je?). Kijk vervolgens eens in je directe omgeving: wie kan je daar meer over vertellen?

Wie benaderen? Familieleden, buren, kennissen, docenten en andere mensen in je directe omgeving

Wat te bespreken?
Wat ze doen, hoe ze op die plek terecht zijn gekomen en wat ze leuk en minder leuk aan hun werk vinden

Wat is je doel?
Ontdekken van interessante loopbaanmogelijkheden

2. Netwerktips voor gevorderde studenten

In deze fase is het doel: het opstellen van een shortlist van potentiële werkgevers. Zie dit als research voor een paper. Met één groot verschil: als je dit grondig doet, krijg je aan het einde van de rit een leuke baan en een goed salaris. Je raakt daarnaast gewend aan het voeren van carrièregesprekken.

Wie benaderen? Mensen die in een sector werken waar je graag zou willen werken, mensen met een interessante functie en mensen die je via via verder kunnen helpen

Wat te bespreken?
Trends en nieuwe ontwikkelingen in de sector, wie de marktleiders zijn, verschil tussen werkgevers/concurrenten (activiteiten, klanten, cultuur, etc.), hoe je een voet tussen de deur krijgt en mensen waarmee ze je in contact kunnen brengen

Wat is je doel?
Helder krijgen van bedrijven en functies waar je je op wilt richten en tips over hoe je dat het beste kan aanpakken

3. Netwerktips voor starters

Dit is de kritieke fase met als doel: bij je sollicitatie een streepje voor hebben op de concurrentie. Je netwerk kan je helpen bij je voorbereiding en zorgen dat jouw sollicitatie serieus wordt genomen.

Wie benaderen? (Oud-)werknemers van jouw favoriete werkgevers

Wat te bespreken?
Laat zien dat je je research hebt gedaan en vraag naar specifieke informatie over ontwikkelingen bij het bedrijf, de cultuur, een typische werkdag, het aannamebeleid en solllicitatietips

Wat is je doel?
Ontdekken of een bedrijf echt iets voor jou is en verkrijgen van belangrijke achtergrondinformatie die je tijdens je sollicitatie kan gebruiken

Vergeet niet na elk netwerkgesprek:

  • Een korte e-mail te sturen om te bedanken voor het gesprek
  • Contact te leggen via Linkedin
  • Hem of haar op de hoogte te houden

Tijdens je sollicitatie zal een recruiter onder de indruk zijn van de tijd en moeite die je in je research hebt gestoken. Daarnaast ben je goed voorbereid op vragen over ontwikkelingen in de branche, de werkgever en de functie.

En, eenmaal jouw ideale baan gevonden? Stuur een bedankmail naar iedereen die je heeft geholpen!

Voor meer netwerktips zie ook: Do’s en don’ts van een carrièrebeurs.

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , , , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Netwerktips voor studenten'?