fbpx

Wat maakt jou geschikt voor deze functie? – Antwoorden

geschikt voor deze functie - sollicitatieserie - by Andrea Piacquadio - woman-in-pink-long-sleeve-shirt-holding-silver-laptop-3783512

Jij wilt je perfect voorbereiden op je sollicitatie. Die baan? Die móet je hebben. Je ziet jezelf al zitten. Nu alleen dat sollicitatiegesprek nog… Best spannend. Met de tips en tricks uit deze blogserie kom jij goed voor de dag. Lees wat en hoe jij je moet voorbereiden, wat je zeker niet moet doen en met welke extra’s je kunt opvallen. Zo bereid jij je voor op de vraag: Wat maakt jou geschikt voor deze functie?


Dit is één van de belangrijkste vragen tijdens het sollicitatiegesprek. Belangrijk dus om te scoren, en dat begint bij de voorbereiding.

Alternatieve vragen

  • Waarom wil jij in deze functie werken?
  • Wat maakt jou een geschikte kandidaat?
  • Waarom is deze functie jou op het lijf geschreven?

Goed antwoord

Als de recruiter jou deze vraagt stelt, geeft hij jou de gelegenheid om in het kort te vertellen waarom jij nu echt bij deze functie past. Een goed antwoord kun je het beste vergelijken met een elevator pitch in drie punten.

1. Waarom jij geschikt bent voor deze functie

Je kunt je elevator pitch beginnen met jezelf: wat maakt jou geschikt voor deze functie. Als je gesolliciteerd hebt naar een baan waar redelijk wat stress bij komt kijken, dan is het nuttig om te vertellen dat je stressbestendig bent. Niet zomaar als een losse kreet, maar geef hier ook voorbeelden bij. Dit kunnen ook voorbeelden zijn uit je privéleven, maar maak het niet té privé. Een voorbeeld wat je kunt noemen is dat je heel kalm bleef na een auto-ongeluk en dat je alles rustig kon regelen met de politie. Maar begin geen verhalen over een ruzie met je moeder.

In het gedeelte over jezelf noem je het liefst twee of drie redenen waarom jij geschikt bent voor deze functie past. Onderbouw deze redenen steeds met een voorbeeld uit je werkervaring of uit een andere situatie zoals vrijwilligerswerk.

2. Waarom deze functie

Vervolgens stap je over naar de functie. Waarom past de functie zo goed bij jou. Misschien ben je op zoek naar iets meer verantwoordelijkheid en krijg je die kans met deze functie. Of misschien wil je meer of minder werken, en is dat mogelijk als je deze vacature gaat vervullen. Er zijn dus redenen te bedenken waarom jij bij de functie past, en redenen waarom de functie bij jou past.

3. Relevante werkervaring

Als derde punt is het slim om je relevante werkervaring erbij te betrekken. Er is vast wel iets in de vacaturetekst te vinden wat je al een keer gedaan hebt. Vertel hierover. Geef aan wat je er zo leuk aan vond en waarom je hier verder mee wilt in de nieuwe functie. Je kunt ook vertellen wat je van die ervaringen hebt geleerd en wat je een volgende keer anders zou doen.

Slecht antwoord

In een enorm slecht antwoord weet je niet meer precies wat de functie inhoudt. Daarom is het belangrijk dat je de vacaturetekst goed kent en dat je precies weet wat de functie inhoudt. Zo kan je hieraan refereren tijdens het gesprek.

Een andere manier om je glazen in te gooien bij deze vraag is zeggen dat je geen relevante werkervaring hebt. Er is altijd wel iets te noemen waar je geoefend hebt met bepaalde vaardigheden of waar je bepaalde kennis hebt opgedaan. In het geval van een carrièreswitch zou het kunnen dat je echt geen relevante werkervaring hebt: maar dan is het misschien nog niet de juiste tijd om al te solliciteren. Want hoeveel kans maak je dan? Het is slimmer om dan eerst een cursus te volgen, ergens tijdelijk vrijwilligerswerk te doen of iets anders om toch ervaring op te doen voordat je daadwerkelijk gaat solliciteren.

Voorbeeld antwoord

Toen ik deze functie zag, werd ik echt blij: Ik begrijp dat er redelijk wat druk ligt op degene die deze functie vervult, vanwege de adviserende rol. Gelukkig kan ik daar goed mee om gaan. Dat blijkt wel uit mijn vorige baan waarbij ik verantwoordelijk was voor het jaarverslag. Aangezien ik voor een goed doel werkte, was een foutloos jaarverslag van cruciaal belang en lag daar behoorlijk wat druk op. Daarnaast is het in deze functie erg belangrijk dat je de mensen om je heen kunt begeleiden. In mijn vorige werk heb ik hier veel ervaring mee opgedaan, omdat ik toen een aantal stagiaires begeleidde.

Ik pas niet alleen bij de functie, maar de functie past ook bij mij. In deze functie is Engels erg belangrijk, en dat mis ik in mijn huidige werk erg. Ik vind Engels een heel mooie taal, en heb er vorig jaar ook examen in gedaan met goed resultaat. In mijn werk meer met Engels bezig zijn, staat dan ook op mijn wensenlijstje.

Tot slot heb ik al veel ervaringen met het doen van onderzoek, wat ook belangrijk is in deze functie. In de gemeente waar wij wonen zit ik in een onderzoekscommissie waar we op verschillende manieren onderzoek doen naar de kwaliteit van de buurt. Eens in de maand vergaderen we en elk halfjaar voeren we een groot onderzoek uit. Vervolgens schrijven we een advies, wat de gemeenteraad gebruikt bij haar beslissingen.

Tags: , , ,
Onderzoeksresultaten:
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Wat maakt jou geschikt voor deze functie? – Antwoorden'?