Sollicteren via skype – 7 tips

Solliciteren via Skype komt steeds vaker voor. Bijvoorbeeld naar een baan in het buitenland. Door de komst van Skype hoef je geen vliegticket meer te kopen voor een sollicitatiegesprek. Ook via het beeldscherm kun je een goede indruk geven van wie je bent en wat jij te bieden hebt. Hieronder zeven tips voor het  solliciteren via Skype.

 1. Update je skype-profiel
  Kies een duidelijke profielnaam en profielfoto. Vul daarnaast je profiel zo volledig mogelijk in.
 2. Dress to impress
  Kleed je net zoals je fysiek naar dit sollicitatiegesprek zou gaan. Je jogginsbroek is dan wel niet te zien, maar je lichaamshouding verandert wanneer je je ook onder het bureau professioneel kleedt.
 3. Check je omgeving
  Let op de achtergrond van je gesprek: wat ziet je gesprekspartner achter jou? Zorg voor een rustige achtergrond zonder elementen die te veel afleiden. Zet een stapel boeken of een doos onder je laptop, zodat je recht voor de camera zit. Kijk ook naar de belichting: hoe valt het licht op je gezicht? Deze instellingen kun je wijzigen bij Extra, dan naar Instellingen en vervolgens bij Video-instellingen.
 4. Gebruik een headset
  Neem het zekere voor het onzekere. Omgevingsgeluid kan voor afleiding zorgen tijdens het gesprek. Een headset zorgt ervoor dat je verstaanbaar bent en je gesprekspartner verstaat. Dit kan ook de headset van je telefoon zijn.
 5. Alles binnen handbereik
  Leg een kladblok, A4-tje met vragen of gesprekspunten en een pen binnen handbereik. Je kunt een glas water klaar zetten om je keel mee te smeren. Een lunch naar binnen werken is natuurlijk een no-go.
 6. Goede verbinding
  Zorg dat je op een plek zit waar de netwerkverbinding optimaal is. Kun je niet vertrouwen op je wifi? Probeer dan een vaste netwerkkabel voor betere kwaliteit.
 7. Focus
  Ga op tijd achter je beeldscherm zitten en neem voor jezelf door wat je wilt bespreken. Zet je telefoon op stil, sluit onnodige programma’s af en vraag anderen in je omgeving om je niet te storen. Kies bij voorkeur voor een vaste stoel (geen rollende bureaustoel) om rollen en draaien te voorkomen.

Zo vergroot je enorm je kansen tijdens het solliciteren via Skype. Let op: check direct na afloop van het gesprek of je de verbinding echt verbroken hebt, voordat je eventueel een gat in de lucht springt.

De mensen in onderstaande video hadden een sollicitatie via de webcam voor een wel heel bijzondere functie. Ongeacht het doel; zie jij waar de sollicitanten verbetering kunnen aanbrengen in hun Skype-gesprek?


De 7 tips zijn gebaseerd op de tips van Dorothy Dalton.

sollicteren-via-skype-7-tips

Tags: Scoor die baan, Sollicitatiegesprek, Solliciteren
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Sollicteren via skype – 7 tips'?