Strategie in de zorg

mischa-van-prooijen

Mischa van Prooijen (27) studeerde Biomedical Engineering aan de Technische Universiteit Eindhoven. Na het afronden van haar studie is ze halverwege 2010 het Gupta team komen versterken, een strategy consultant in de gezondheidszorg.

Biomedisch ingenieur

Als biomedisch ingenieur heb ik passie voor het verbeteren van de zorg. Tijdens mijn studie heb ik geleerd dit te doen door technieken te optimaliseren en te vertalen naar oplossingen die een arts kan gebruiken. In mijn afstudeeronderzoek heb ik bijvoorbeeld gewerkt aan de visualisatie van het effect van een medicijn dat de groei van kanker remt met behulp van MRI. Een interessant onderwerp omdat (helaas) bijna iedereen wel iemand kent die met kanker te maken heeft. Hierdoor had ik met zowel familie of vrienden als studiegenoten boeiende gesprekken over mijn werk. Toch vond ik het gevoel dat je werkt aan een onderzoek waarvan de resultaten met veel geluk over tien jaar in het ziekenhuis toepasbaar zijn niet genoeg voldoening geven. Dus ging ik op zoek naar een baan met directere impact.

Consulting in een niche

Tijdens mijn zoektocht naar de perfecte baan kwam ik al snel in aanraking met strategie consulting, een sector waarin je in korte tijd veel kan leren. Tijdens mijn afstuderen kreeg ik de kans om kennis te maken met een groot algemeen strategie consulting kantoor, waar ik een opdracht deed in de energie sector. Een interessante opdracht, maar ik miste het gevoel maatschappelijk relevant werk te doen, wat ik wel bij mijn afstudeeronderzoek had. Uiteindelijk vond ik wat ik zocht bij Gupta: een uitdagende en afwisselende baan waarin ik me kan blijven ontwikkelen, en dat in de zorgsector!

Nu ben ik nog steeds bezig met het verbeteren van de zorg, maar wel op een heel andere manier. Waar ik tijdens mijn studie de focus legde op een bepaalde methode, instrument of ziekte, richt ik me nu meer in de breedte op instellingen of regio’s.

Uitdaging, vertrouwen en ruimte

Elk project is anders en ik kom nog altijd vraagstukken tegen waarvan de oplossing niet voor de hand ligt. Waar ik tijdens mijn studie mijn hoofd kon breken op een ingewikkeld wiskundig probleem, kan ik dat nu iedere keer weer bij de start van een project. Elk bedrijf is anders, elk probleem is anders en iedere keer wil je weer de beste oplossing bedenken voor de klant. Hierdoor blijft het werk uitdagend. Het maakt me best een beetje trots dat ik merk dat ik van mijn projectleiders steeds meer vertrouwen en ruimte krijg om te doen wat ik nodig acht. De grote lijnen zetten we aan het begin van het project samen uit en daarbinnen mag ik zelf bedenken hoe ik het aanpak. Zij blijven op de achtergrond, maar zijn in de buurt als ik ze nodig heb. Letterlijk, want we werken vaak met het hele team op dezelfde locatie. Maar ook figuurlijk, want ze maken altijd tijd vrij om te overleggen of even mee te denken als ik dat nodig heb. Dat is super stimulerend, maar aan de andere kant soms ook wel een beetje eng.

Company retreat

Ik voel me erg thuis bij Gupta, mede door de platte organisatie. Iedereen is gemakkelijk te benaderen en daardoor krijg je de kans om van dicht bij de kunst af te kijken van meer ervaren collega’s. Daarnaast krijg ik veel mogelijkheden om aan mijn ontwikkeling te werken; ik leer van de projecten inhoudelijk, van mijn collega’s en volg daarnaast allerlei trainingen. Ik ben bijvoorbeeld in 2011 naar de training ‘Competitive Strategy’ op INSEAD geweest.

Het heeft me verbaasd hoe snel ik een band heb opgebouwd met mijn collega’s. Ik kijk elke week uit naar vrijdag, de dag dat we met het hele team op dezelfde locatie werken. Ik voelde me na een korte tijd al echt deel van een hechte groep. De company retreat in Zuid-Italië die toevallig in mijn eerste werkweek viel heeft hier overigens zeker aan bijgedragen. Mijn vriend mocht ook mee, dus die kende ook meteen mijn collega’s en hun partners. Wel lekker dat ze thuis dan ook weten over wie je het hebt als je een werkverhaal vertelt.

Tags: Consultancy, Starters
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Strategie in de zorg'?