De vijf meest gebruikte manieren om géén baan te vinden

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
>> Voor (HR-)professionals <<
Je bent op zoek naar een baan. Het eerste waar je aan denkt is waarschijnlijk: ik ga het internet op om naar vacatures te zoeken. Een mooi cv in elkaar knutselen, sollicitatiebrief erbij en gaan met die banaan! Maar de resultaten blijven uit. Je raakt gefrustreerd, gedeprimeerd en de moed zakt je in de schoenen. Wat doe je fout?

Dit zijn de meest gebruikte maar minst succesvolle manieren om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek:

1. Vacatures zoeken op internet

In 4% van de gevallen succesvol.

Ben je verrast? Geschokt? Dat was ik ook. Internet, met zijn onbegrensde mogelijkheden, is daadwerkelijk de minst succesvolle manier om een baan te vinden. Ja, het biedt de mogelijkheid om contact te leggen tussen baanzoekers en werkgevers. Maar daar ligt gelijk de paradox: omdat er zoveel baanzoekers en werkgevers zijn, is het moeilijk om de juiste link te leggen. Slechts vier van de honderd baanzoekers die reageren op een vacature die ze op internet gevonden hebben, vindt hierdoor een baan. Dat betekent dat er 96(!) niet succesvol zijn.

Waarschijnlijk hebben ze op een van de honderd verschillende vacaturewebsites gezocht. Deze percentages gaan op als je alleen deze manier gebruikt om te zoeken naar een baan. Gecombineerde methodes vergroten de kans uiteraard iets, maar niet veel. De enige uitzonderingen zijn technische, IT en financieel gerelateerde vakgebieden; daarbij is de kans ongeveer 10%. Voor de overige duizenden vakgebieden blijft de kans 4%.

2. Je cv opsturen naar mogelijke werkgevers

In 7% van de gevallen succesvol.

Ook wel bekend als een open sollicitatie. Hey, je gaat er al iets op vooruit in vergelijking met alleen reageren op vacatures. Maar alsnog heb je misschien 7% kans om te worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Je cv opsturen naar mogelijke werkgevers en op vacatures reageren, zijn de twee minst succesvolle manieren om een baan te vinden. Ik wed dat deze twee de eerste mogelijkheden zijn waar je aan denkt in je zoektocht naar een baan. Waarschijnlijk heb je ze ook al geprobeerd.

3. Reageren op advertenties uit vaktijdschriften

In 7% van de gevallen succesvol.

Dit is een wat minder gebruikelijk manier. Je denkt dat het waarschijnlijk wel werkt, aangezien het een tijdschrift of magazine is dat uit jouw vakgebied komt. Maar deze methode heeft, net als reageren op vacatures op internet, een aantal problemen. Ten eerste zijn het de minst leuke functies, omdat de leuke functies intern al vergeven zijn. Ten tweede, en dit is echt dodelijk, is 10% van de vacatures die online komen niet meer beschikbaar! Sommige bedrijven zetten een vacature of advertentie uit omdat dat verplicht is vanuit hun beleid, maar dan is de functie vaak al vergeven.

4. Naar een intermediair of uitzendbureau gaan

In 5 – 15% van de gevallen succesvol.

Interessant hierbij is dat hoe hoger het salaris is dat je graag wilt verdienen, hoe kleiner de kans wordt op succes. Dus voor de hoogopgeleiden onder ons is deze manier nog slechter dan het reageren op vacatures die je vindt op het internet.

5. Naar een carrièrebeurs of evenement gaan

In minder dan 7% van de gevallen succesvol.

Laat me je een geheim vertellen. Negen van de tien bedrijven en organisaties die te vinden zijn op dit soort bijeenkomsten zijn nu niet op zoek naar een nieuwe werknemer. Ze zijn aanwezig om hun bekendheid te vergroten, of omdat iemand hogerop heeft gedacht dat het een goed idee was, omdat hun concurrentie het ook doet. Sterker nog, vaak zijn de personen die een beslissing mogen maken om jou uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek niet eens aanwezig!

Negen van de tien bezoekers van een beurs hopen wel te worden uitgenodigd voor een gesprek. Ze gaan vaak naar huis met een folder en een verwijzing naar de website waar de vacatures op staan. Dit is de grootste tijd- en energievreter van allemaal.

Wat werkt dan wel?

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
>> Voor (HR-)professionals <<
Conclusie: de meest gebruikte manieren om een baan te vinden zijn tegelijkertijd de minst succesvolle. Waarom dit zo is, is niet zo belangrijk. Wat wel belangrijk is, is dat je de beste methode om een baan te vinden gebruikt. Welke methode is dat dan?

Denk eens na. Wat staat er tussen jou en je succesvolle zoektocht naar een baan in? Er zijn verschillende elementen, maar één daarvan springt eruit: mensen. Eén persoon om precies te zijn: degene die jou aanneemt.

Hoe kun je dan de juiste persoon vinden en hoe kun je die ervan overtuigen dat jij de beste kandidaat bent, nog voordat er honderd andere sollicitanten zijn geweest? Verspil je tijd niet en denk eens na: wie moet ik echt hebben? Kijk dan of je met diegene in contact kunt komen.

Tags: Solliciteren
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'De vijf meest gebruikte manieren om géén baan te vinden'?