Werken in de zomer: wat trek je aan naar kantoor?

wat trek je aan naar kantoor

Gepubliceerd: 22 augustus 2012

Een hemdje met spaghettibandjes, een korte broek en teenslippers. Met hoge temperaturen in de zomermaanden is het natuurlijk verleidelijk om ook wat luchtiger gekleed te gaan naar je werk. Maar er is een duidelijk verschil tussen werk- en privé-kleding, ook in de zomer. Wat doe je aan met warm weer naar je werk? De belangrijkste vragen over zomerkleding op je werk worden hier beantwoord.

Hoe weet ik wat wel en niet kan?

Als je twijfels hebt kun je vragen of er een protocol is voor kleding op je werk. Vaak staat in een kledingprotocol wat wel en wat niet mag. Het hangt erg af van de beroepsgroep waar je werkzaam bent, maar het moet natuurlijk altijd netjes en zakelijk blijven.

Wat is de belangrijkste regel?

De key rule is eigenlijk: zorg dat het niet afleidt. En dat is best tricky. Want wat bij de één heel goed staat, kan bij de ander juist heel afleidend zijn. Die ene collega valt totaal niet op met een T-shirt, terwijl de ander het nakijken heeft. Als je er het goede figuur voor hebt, kan er eigenlijk heel veel. Kortom, het hangt er ook een beetje vanaf hoe je er uitziet. Eigenlijk kan je nog met veel wegkomen, ‘as long as you can pull it off’.

Hoeveel bloot mag er gezien worden bij vrouwen?

Dat is vaak de grote vraag: hoeveel bloot is toegestaan? Hier een paar richtlijnen:

 • Een panty hoeft niet in de zomer. Scheer natuurlijk wel je benen! Twijfel je? Neem dan een lichte panty (huidkleurig). In de winkels kan je speciale zomerpanty’s vinden;
 • Een top zonder mouwen mag wel, maar zorg dus dat het niet afleidt. Je hebt een goed figuur en je oksels zijn geschoren. Ben je wat zwaarder, kies dan toch voor een mouwtje;
 • Houd je decolleté bescheiden;
 • Een jurkje of rokje is ideaal in de zomer. Let wel op de lengte! Als je zittend werk doet, kies dan een rok die tot maximaal net boven de knie opkruipt. Let daarbij dat je ondergoed niet te zien is als je zit (de befaamde upskirt);
 • Heb je die dag een presentatie? Neem dan een luchtig jasje of vestje mee, die je tijdens je afspraak kan dragen.

Inspiratie nodig? Kijk dan eens naar de voorbeelden van Refinery29 en InStyle.

2012 Summer Fashion - Stylish Office and Work Looks We Love - Fashion - InStyle
InStyle – Chic Summer Work Looks

Wat trekken de heren aan in de zomer?

Draag je normaliter altijd een pak, dan is het nu een kwestie van laagjes weglaten. Geen t-shirt onder je blouse of laat je jasje thuis. Verder kan een overhemd met korte mouwen ook, maar je mouwen opstropen is stijlvoller en modieuzer. Als je niet altijd in pak hoeft te verschijnen, kan je in de zomer goed voor de dag komen met een t-shirt onder je colbert. Hoewel het erg hip is om een lage V-hals te dragen, is borsthaar natuurlijk niet de bedoeling. Andere opties zijn een linnen blouse of een mooie polo. Trek in ieder geval geen verwassen T-shirt (zo eentje met teksten erop) uit de kast. Ook hier geldt, we zijn niet op vakantie. En last but not least: een korte broek is uit den boze.

Hoe kleed je je als bloot niet mag?

Staat er in het kledingprotocol dat blote kleding een no-no is? Dan hoef je je niet door de dag heen te puffen. Kies dan vooral voor natuurlijke en luchtige stoffen. Ga voor een linnen pak, of een katoenen blouse. Zolang het maar ademt! En draag dan bij voorkeur iets dat wat wijder valt, zodat het niet gaat plakken.

Welke schoenen draag je in de zomer?

Open schoenen, ja of nee? Heb je een baan waarbij je representatief moet zijn, doe het dan niet. Zit je de hele dag op de afdeling, dan moet het wel kunnen, mits je mooie, verzorgde voeten hebt. Voor dames is de ballerina een goed alternatief. Slippers zijn uit den boze, evenals sandalen (beetje ouderwets).

Wat zijn echte don’ts?

 • Strakke kleding die aftekent
 • Zichtbare bh-bandjes (een Marlies Dekkers-decolleté bijvoorbeeld)
 • Strapless topjes, tops met een lage hals, tanktops
 • T-shirts met teksten
 • Korte broeken, hotpants
 • Zichtbare tattoos
 • Blote armen voor mannen
 • Badkleding (zwemshorts als korte broek bijvoorbeeld)
 • Fladderige zomer- en strandjurkjes
 • Afritsbroeken (kom op zeg…)
 • Sokken in sandalen
 • Slippers (we zijn niet op de camping…)
 • Hawaii-prints (we zitten niet op Hawaii….)
  .

Nog andere tips?

 • Als je nog niet weet hoe warm het op kantoor gaat worden, ga dan voor laagjes! Dan kun je je altijd aanpassen aan de temperatuur;
 • Houd de kleuren lekker zomers en licht! Kies voor lichtgrijs, wit of nude. Of ga voor felle kleuren (de trend van de laatste jaren: color blocking!). Laat donkere kleuren als zwart, bruin en antraciet lekker in de kast liggen voor de herfst en de winter;
 • Kijk uit voor het grijze t-shirteffect: als je een beetje zweet, is dat al te zien. Laat die dus ook maar in de kast (overigens is deodorant meenemen naar je werk altijd een goed idee).

En mocht je na het lezen van dit alles nog steeds twijfelen over je outfit, denk dan eens aan je collega’s. Zou je hen in jouw outfit willen zien lopen? Precies. Zet nog even door, en straks lekker op vakantie, met shorts en teenslippers!

Tags: Loopbaan, Personal Branding
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Werken in de zomer: wat trek je aan naar kantoor?'?