Werken in het hart van de bank

Marieke Kamphuis (29) studeerde International Business aan de Universiteit van Maastricht en werkt nu als Credit Risk Analyst bij de Rabobank. Marieke is namens de Rabobank genomineerd voor Young Professional of the Year 2011.

Beslissen over financieringen

Als Kredietrisico Analist beoordeel ik de kredietaanvragen van de grootzakelijke klanten van de Rabobank. Ik beoordeel of de risico’s acceptabel zijn en hoe deze zich verhouden tot het rendement. Afhankelijk van de omvang van de financiering beslis ik samen met een collega of we een krediet wel of niet verstrekken of schrijf ik een advies voor de verschillende kredietcommissies, waaronder de Raad van Bestuur. Het leuke van deze functie is dat je werkzaam bent in het hart van de bank. Je ziet hier allerlei soorten financieringen voorbij komen van een tomatenkwekerij in het Westland tot de grote multinationals.

Consultancy of management traineeship?

Ik ben begonnen bij de Rabobank als Corporate Management Trainee. Ik ben breed geïnteresseerd en ik hou van afwisseling in mijn werk. In het begin heb ik lang getwijfeld tussen consultancy of een management traineeship. Consultancy spreekt mij aan omdat je hierbij telkens met andere bedrijven en business modellen in aanraking komt. Een management traineeship biedt de mogelijkheid om in een korte tijd een bedrijf in de volle breedte te leren kennen. Een traineeship bij een bank leek mij daarom de perfectie combinatie, je hebt te maken met financieringsaanvragen van verschillende bedrijven en business modellen en je leert de organisatie in een korte tijd in de volle breedte kennen.

De keuze is uiteindelijk gevallen op de Rabobank omdat de cultuur mij erg aanspreekt. Er is hier oog voor zowel de zakelijke als de maatschappelijke belangen. Iets wat ik zelf ook erg belangrijk vindt.

Center of competence

Momenteel ben ik werkzaam in het team ‘Structured & specialised finance’. In dit team beoordelen wij de kredietaanvragen van de meer gestructureerde financieringen. Zo heb ik net een aanvraag beoordeeld voor de financiering van een buitenlands windmolenpark. Naast het beoordelen van financieringsaanvragen zijn we ook een ‘center of competence’. Door het geven van trainingen en het begeleiden van stagiaires proberen we onze kennis op gebied van financiering over te dragen naar andere mensen binnen de bank. Zo hebben we net een week een groep met stagiaires uit Polen op bezoek gehad. Erg leuk om op deze manier de kennis die ik hier opdoe over te brengen op anderen en op deze manier weer van elkaar te leren.

Leaders for Nature

Naast mijn dagelijkse werkzaamheden op de afdeling krijg ik hier ook de ruimte om mij verder te ontwikkelen door bijvoorbeeld deel te nemen aan andere projecten binnen de bank. Zo ben ik samen met een aantal andere (ex-)trainees werkzaam voor een project van de Rabo Foundation. Hierbij adviseren we een onderneming in India o.a. op het gebied van strategie, HR en CO2 emissie handel. Ook neem ik met een team van Rabobank deel aan Leaders for Nature.

Deze mix van aandacht voor zowel de zakelijke als de maatschappelijke belangen is ook de reden geweest dat collega’s mij genomineerd hebben voor de Young Professional of the Year verkiezing. Een hele eer!

Mind the Gap!

Mind the gap! Is het thema van dit jaar voor de Young Professional of the Year verkiezing . Het gaat over de gap tussen de Young Professional en zijn of haar omgeving. Tijdens mijn pitch voor de vakjury heb ik dit thema breed ingestoken en gesproken over de ‘gaps’ tussen arm en rijk, en tussen hetgeen wij vragen van de aarde en wat de aarde kan leveren. Kijk bijvoorbeeld maar naar de effecten van waterschaarste en voedselschaarste en de onrust die dat veroorzaakt in de wereld. Om in de toekomst ook nog zaken te kunnen doen zijn dit gaps waar mijn inziens oplossingen voor gevonden moeten worden. Samenwerking tussen de verschillende stakeholders, zoals de diverse sectoren binnen het bedrijfsleven, de overheid, universiteiten en non-profit organisaties is hierbij erg belangrijk om tot echt duurzame oplossingen komen. Iets waarbij een bank als de Rabobank mijn inziens een grote rol kan spelen!

Meer weten over Marieke?
Kijk dan op haar persoonlijke pagina op de website van Rabobank of op haar profiel op LinkedIn.

Tags: , ,
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Werken in het hart van de bank'?