De beste startfuncties van 2011

de-beste-startfuncties-2011

De beste startfunctie van 2011 is de actuaris. Daarna volgen tandartsen, (bio)chemisch technologen en controllers. Dat blijkt uit Studie & Werk, de jaarlijkse uitgave van SEO Economisch Onderzoek die de arbeidsmarkt van pas afgestudeerde hoger opgeleiden beschrijft.

Bij het samenstellen van de ranglijst zijn 70 startfuncties onderzocht. Criteria bij de afweging waren: salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden, niveau van de baan, baanzekerheid, werkdruk en werktevredenheid.

Top 12 startfuncties

 1. Actuaris
 2. Tandarts
 3. (Bio)chemisch technoloog
 4. Controller
 5. Belastingadviseur
 6. Jurist
 7. Medewerker procesontwikkeling
 8. Medewerker juridische zaken
 9. Netwerk-programmeur
 10. Beleggingsanalist
 11. Account manager
 12. ICT specialist

Tandartsen, actuarissen en controllers verdienen van deze twaalf functies het meest. Tandartsen, medewerkers procesontwikkeling en medewerkers juridische zaken zijn het meest tevreden over hun werk.

Hotspots op de arbeidsmarkt

Daarnaast zijn er enkele groeimarkten gespot waar momenteel de meeste banen te vinden zijn. Bovenaan staan tandartsen, medische specialisten en fysiotherapeuten. Verder is er grote behoefte aan architecten, (technisch) ontwerpers, (technisch) calculators, marketing analisten, medewerkers p&o en controllers.

Baanzoekduur en salaris

Ondanks deze ‘hotspots’ is de arbeidsmarktpositie van hoger opgeleiden dit jaar verslechterd, vooral voor hbo’ers. Door de crisis zoeken ze langer naar een baan en verdienen ze minder. Hbo’ers zoeken gemiddeld drie maanden naar een baan op niveau, academici vijf maanden. Daarnaast zijn de kansen van hoger opgeleiden op een vaste aanstelling historisch laag. Dit jaar had slechts 39% van de hbo’ers binnen 18 maanden een vaste baan, en 31% van de academici. Drie jaar geleden was dat nog aanzienlijk meer.

Zoekgedrag

Afgelopen jaar moesten starters weer vaker solliciteren, gemiddeld twaalf keer. Dat is vier keer vaker dan twee jaar geleden. De meeste banen worden via het solliciteren op een bestaande vacature en via een stage gevonden. Daarna zijn momenteel de beste kanalen voor het vinden van een baan: een werving- en selectiebureau, netwerken en het sturen van een open sollicitatie.

De beste studies

De zoekduur naar een baan is bij hbo-studenten het laagst bij de studies Mondzorgkunde, Zee- en luchtvaart, Leraar Basisonderwijs (PABO), Logopedie en Civiele Techniek. Bij academici zijn dat de studies Tandheelkunde, Farmaceutische wetenschappen, Geneeskunde, Informatica, Milieuwetenschappen en Elektrotechniek.

Tags: Starters
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'De beste startfuncties van 2011'?