Zo screen je een toekomstige werkgever

Interessant werk en het hebben van een goede baas is voor 97 procent van de werknemers in Nederland net zo belangrijk als salaris. Dat blijkt uit een onderzoek onder 22.000 werknemers dat het onderzoeksbureau TNO deze maand publiceerde.

Nu is het gebruikelijk om een bedrijf te screenen op een ‘klik’, maar waarom gebeurt dat niet of in mindere mate bij een potentiële baas? Heather Huhman geeft een aantal tips om een toekomstige werkgever te screenen:

Begin bij het begin

Bezoek de website van het bedrijf en zoek naar een ‘Over ons’ pagina. Vaak vind je foto’s van medewerkers met een korte biografie. Hoe lang werkt hij of zij bij het bedrijf? Welke deskundigheid heeft deze persoon in de organisatie? Vaak staan er ook een paar interessante persoonlijke details bij, zoals passies en hobby’s. Altijd handig om deze tijdens een sollicitatiegesprek subtiel ter sprake te brengen.

Google erop los

Waar ben je naar op zoek? Een eigen blog, nieuwsartikelen, interviews, publicaties, lidmaatschappen van (vak)verenigingen, online profielen en andere interessante links die iets over zijn bevlogenheid, interesses, expertisegebieden en aanzien in de markt zeggen. Is dit iemand die jouw carrière in een stroomversnelling kan brengen?

LinkedIn: ken ik u niet ergens van?

Op LinkedIn vind je niet alleen nuttige informatie over zijn of haar loopbaan en werkervaring, je ziet meteen of je gemeenschappelijke connecties hebt. Kijk ook eens naar aanbevelingen van klanten, collega’s en andere relaties, en de LinkedIn-groepen waar hij of zij (actief) bij betrokken is. Is dit iemand met de juiste connecties?

Twitter: in 140 tekens

Check ook even of hij of zij een account op Twitter heeft. Hier vind je wellicht meer informatie over interesses en drijfveren. Is dit een leuke en inspirerende persoonlijkheid?

Een foto zegt meer dan duizend woorden

Je bent in je eerdere zoekopdrachten waarschijnlijk al een aantal foto’s tegengekomen. Doe ook eens een Google-zoekopdracht op afbeeldingen. Wat valt je op? Meteen handig om te weten wat de dresscode van het bedrijf is.

En, wat is je conclusie? Is dit iemand waar je graag voor zou willen werken?
Volgende stap: breng je CV op orde voor je sollicitatie!

Tags: Loopbaan, Oriënteren, Scoor die baan
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Zo screen je een toekomstige werkgever'?