Zo vind je de perfecte stage

zo vind je de perfecte stage

Een gastbijdrage van Esmee Pater:

Iedere student in Nederland weet dat de zoektocht naar de perfecte stage niet altijd even soepel verloopt: stageplaatsen liggen niet voor het oprapen en soms ben jij simpelweg net die ene ‘pechvogel’ met de zoveelste afwijzing.

Stagerecensies haalt dit keer de meest herkenbare obstakels en tegenvallers aan die je zoektocht naar een stage onmogelijk kunnen maken. We geven tips om dit soort situaties te voorkomen, er weerstand tegen te bieden, maar nog belangrijker: om er zinvolle leermomenten van te maken!

1. Bezint voor je begint

De zoektocht naar een stage begint bij het oriënteren op de verschillende stagemogelijkheden. Begin niet meteen met het schrijven van tientallen brieven, maar ‘bezint voor je begint’. Voor welk type organisatie zou je stage willen lopen? Daarna kijk je naar jezelf: Waar liggen mijn kwaliteiten en wat onderscheidt mij van mijn concurrentie? En ten slotte: Waar ligt ook alweer die enorme stagegids van mijn opleiding?

2. Fietsen zonder zijwieltjes

Voor alles is een eerste keer, ook wat stages en werkervaring betreft. De zoektocht naar je allereerste stage lijkt soms onmogelijk, maar de belangrijkste les is: durf te fietsen zonder zijwieltjes! Stel je assertief op en wees niet afhankelijk van de stagebiedende organisaties door te wachten op een reactie. Zorg er voor dat je jouw stage op tijd binnenhaalt door bovendien gebruik te maken van relaties uit je eigen netwerk. En laat je niet uit het veld slaan door de selectiecriteria: “We zoeken een stagiair met enige praktijkervaring.” Je moet toch ergens beginnen met het opdoen van ‘praktijkervaring’?

3. Betreft: open sollicitatie

Het reageren op stagevacatures is niet altijd effectief. Stuur tijdens je zoektocht ook open sollicitaties en motiveer waarom jij graag voor een stageplek in aanmerking wilt komen. Geef hierbij duidelijk aan wat je verwachtingen zijn over een eventuele stagefunctie en durf je commercieel en assertief op te stellen. Wie weet ben jij dan misschien zelfs de eerste stagiair waarvoor de organisatie haar deuren opent!

Het schrijven van een persoonlijke elevator pitch is niet alleen leerzaam maar ook zinvol! De elevator pitch is een korte presentatie waarin je enthousiast vertelt wie je bent, waar je goed in bent en wat je meerwaarde is als stagiair. Leer het desnoods uit je hoofd!

4. ‘In afwachting van uw reactie’

“Hierbij wil ik je mededelen dat deze stagefunctie inmiddels is vervuld. Ik wil je hartelijk bedanken voor je sollicitatie en veel succes wensen bij het zoeken van een leuke stageplaats.” Herkenbaar? Wacht dus na een sollicitatie niet te lang op een reactie. Toon initiatief naar het bedrijf toe en solliciteer op meerdere stageplaatsen. Geef het maximaal een week wachttijd en bel dan terug om er voor te zorgen dat je sollicitatieformulier niet onderaan de stapel op het bureau belandt.

5. Moeders advies

Beschik je als stagiair niet over de gewenste persoonlijkheidskenmerken en/of praktijkervaring? Veel organisaties stellen hoge eisen in hun vacatures, waardoor je snel geneigd bent om af te haken. Maar zoals moeders altijd zegt: “Wie niet waagt, wie niet wint!” En gelijk heeft ze. Wees bijvoorbeeld niet bang om alsnog een poging te wagen. Het beste is om dit telefonisch te doen. Het biedt immers het voordeel dat je na je telefoontje direct weet waar je aan toe bent. Vat een afwijzing niet persoonlijk op; sommige organisaties hebben nu eenmaal een strenge selectieprocedure.

6. Het luxeprobleem

Eindelijk uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Laat je van je beste kant zien en zorg er voor dat je jouw personal elevator pitch uit het hoofd hebt geleerd! Nu komt het wel eens voor dat je als stagezoekende bent uitgenodigd voor meerdere sollicitatiegesprekken in korte tijd. Voorkom in deze situatie alsjeblieft de volgende reactie: “We hebben toch voor de andere sollicitant gekozen. We hopen dat je alsnog bij de andere organisatie wordt aangenomen.” Je hoeft de organisatie niet direct te laten weten dat je meerdere opties hebt. Meerdere sollicitaties kunnen er echter wel voor zorgen dat je diverse stageplaatsen kunt vergelijken en uiteindelijk zelfs kunt onderhandelen over voorwaarden.

7. Hoezo niet persoonlijk?

Ondervind je tijdens de sollicitatieprocedure hevige concurrentie van andere stagiairs? Hopelijk hoef jij deze domper dan niet te verwerken: “We denken dat je deze stagefunctie erg goed had kunnen vervullen, maar uiteindelijk besloten we deze kans aan iemand anders te geven. Het is niets persoonlijks.”

Stagebiedende organisaties komen meestal niet direct to the point omdat ze de kandidaten niet willen teleurstellen. Probeer daarom tijdens het sollicitatiegesprek aan te voelen of je voldoet aan bepaalde verwachtingen. Benadruk jouw meerwaarde en vraag of jouw verwachtingen aansluiten op die van de organisatie.

Wees daarnaast vooral niet bang om na een afwijzing te vragen wat je eventuele ‘tekortkomingen’ als potentiële stagiair dan precies zijn. Maak er een leermoment van en neem het mee ter voorbereiding op een volgende sollicitatieronde.

8. Geen uitweg meer?

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden; zorg er voor dat je op tijd begint aan de zoektocht naar je stage! De concurrentie is groot en het zou zonde zijn om wegens tijdgebrek een minder leuke stage te moeten aanvaarden. Begint de tijd nu echt te dringen? Schakel sowieso je eigen netwerk in; met de hulp van je vrienden en familie vind je misschien toch nog ergens een stage. Een duostage met een medestudent biedt eventueel ook mogelijkheden.

Komen bovenstaande situaties je bekend voor als zoekende stagiair?
Deel het met Stagerecensies.nl of neem een kijkje op de website voor de nieuwste stagerecensies om je zoektocht naar een stage te vergemakkelijken.

Tags: Loopbaan, Scoor die baan, Starters
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Zo vind je de perfecte stage'?