Drive: wat motiveert jou?

Drive, Daniel Pink

Wat motiveert jou? Waar kom jij ’s ochtends je bed voor uit? Ooit werkte ik voor een bedrijf waar je een aardige bonus kan verdienen als je nét dat beetje extra gas geeft. Dat heeft me lange tijd gemotiveerd om wat harder te rennen dan ik anders zou doen. Maar werkt salaris op lange termijn als drijfveer?

Een erg gaaf filmpje van RSA Animate over motivatie:
.


.

Conclusie van ‘Drive’: intrinsiek enthousiasme en gedrevenheid zijn niet het resultaat van beloning, maar van het inzetten van je passies en talenten en werken aan betekenisvolle doelen. Aha! Doe jij werk dat je inspireert? Sta je achter de missie en idealen van je werkgever?

Innocent

Goed voorbeeld: drie voormalige studenten van Cambridge University waren na hun studie terecht gekomen bij prestigieuze advies- en reclamebureaus. Ondanks de hoge salarissen, dure auto’s en exclusieve reizen, misten ze eigen inbreng, de ruimte om creatief te zijn en klanten écht te helpen.

De drie besloten een sprong in het diepe te wagen en een eigen bedrijf te starten: Innocent! Het bedrijf heeft niet alleen een duidelijke visie en missie richting consumenten, maar ook naar hun werknemers. Als je het hoofdkantoor binnenstapt, heb je het gevoel dat je op een kinderfeestje terecht bent gekomen (zie achtergrond in het filmpje hieronder). Mensen werken hier omdat ze dat willen, niet omdat ze dat moeten: ze voelen zich verbonden door de maatschappelijke idealen en het continue streven naar perfectie. En door de successen van Innocent natuurlijk.
.


.

Conclusie: jonge werknemers worden gedreven door het gevoel dat je kunt creëren en bijdragen aan een inspirerende missie. Dat is motivatie 3.0.

Maar voor alle mensen die salaris toch nog wel erg belangrijk vinden: hier een lijst met de best betalende werkgevers :-)

Tags: Drijfveren, Loopbaan, Werkplezier
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Drive: wat motiveert jou?'?