Mijn eerste baas was Frank. Een vreemde man die het ene moment riep Dit moest gisteren af zijn! en mijn werk vervolgens onder in de la een eervolle plek gaf. Slechte bazen zijn er in alle soorten en maten en zijn een (on)dankbaar onderwerp voor late uurtjes in de kroeg met goede vrienden. Zo ontdekte ik vorige week weer.
Heb jij een slechte baas?
Hang in there. Slechte bazen kom je in je loopbaan hoe dan ook een keer tegen. Working for You Isn’t Working for me geeft zelfs een overzicht van typen slechte bazen (van ‘checked out‘ tot ‘chronic critic’) en manieren om met elk van hun om te gaan. Boodschap van het boek: je kunt je baas niet veranderen, maar je kunt wel iets doen aan de impact die je baas op je heeft. Handig naslagwerk om de dag door te komen.
Maar is een slechte baas per definitie slecht?
Volgens een interview in de The New York Times vindt Carl Bartz, voormalig CEO van Yahoo, dat klagen over je manager niet veel zin heeft. Hoe slechter je manager, hoe beter je zelf wordt. Bij een goede baas, vraag je je weinig af waarom alles goed loopt. Bij een slechte baas, ga je nadenken: Zou ik dat zo doen? Waarvoor zou ik kiezen? Hoe zou ik dat oplossen? Uiteindelijk leer je daarvan.
En wanneer is het genoeg?
Ondertussen baal je wel iedere dag. Wanneer is het dan tijd om de handdoek in de ring te gooien en op zoek te gaan naar een andere baan? Allie Osmar van The Creative Career heeft drie tips uit eigen ervaring:
- praat er met anderen over (check even of het normaal is wat je meemaakt)
- praat met HR of er mogelijkheden zijn om van functie, team of afdeling te wisselen
- last but not least: zoek een andere baan als de situatie niet beter wordt.
Misschien is het ook een idee om er eens met je baas over te praten …